Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jusuf Nurkić želi igrati za BiH, NBA pravila mu ne dozvoljavaju

15. 05. 2018 - 11:36
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: Avaz sport

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u odlučujuće utakmice grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine vjerovatno će ući bez svog najjačeg aduta.

Prema riječima potpredsjednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Seje Bukve, nije realno očekivati da će naš najbolji igrač Jusuf Nurkić biti na raspolaganju stručnom štabu u duelima protiv Francuske u Tuzli (29. juni) i na gostovanju Belgiji u Antverpenu (2. juli).

Najbolja  sezona

- S Nurkićem je uspostavljen kontakt i najavljen je razgovor. Ipak, znajući situaciju i činjenicu da njemu krajem juna istječe ugovor sa sadašnjim klubom u NBA ligi, a da o potpisivanju novog može pregovarati tek poslije 1. jula, mislim da nije realno očekivati da on bude u reprezentaciji u ovim utakmicama.

Jusuf je iskazao želju da igra, kao i uvijek kad je mogao, ali moramo znati NBA pravila i upoznati ljude s tom situacijom, koja, u ovom slučaju, otežava njegov nastup u reprezentaciji - kaže Bukva.

Potpredsjednik KSBiH pojašnjava da bi startni centar Portland trejl blejzersa, iza kojeg je najbolja sezona u NBA karijeri, u tom terminu bio, praktično, igrač bez ugovora, što komplicira njegov nastup i s administrativnog aspekta, odnosno postavlja problem osiguranja i slično...

U svakom slučaju, pred “Zmajevima” su mečevi odluke kad je u pitanju proboj u naredni krug kvalifikacija za SP.

Okupljanje je planirano za 14. juni u Sarajevu, potom slijedi odlazak u Opatiju, gdje će ekipa selektora Duška Vujoševića igrati dva kontrolna meča protiv domaćina Hrvatske.

- Na poziv Košarkašog saveza Hrvatske, bit ćemo njihovi gosti i odigrat ćemo dvije utakmice s njihovom reprezentacijom. Poslije toga se naša reprezentacija vraća u BiH uoči utakmice s Francuskom - kaže Bukva.

Traže rješenje

Prema njegovim riječima, Tuzla je preuzela kompletnu organizaciju susreta s Francuskom, što je i finansijski olakšanje za Savez, ali ostaje problem pronalaženja novca za put i smještaj u Belgiji.

- Tražimo rješenje i pregovaramo sa potencijalnim sponzorima, nadam se da ćemo uspjeti u tome - kaže Bukva.

Uprkos veoma teškom materijalnom stanju u Košarkaškom savezu BiH, Bukva naglašava da će KSBiH i ove godine pokušati zadržati kontinuitet učešća mladih selekcija na međunarodnoj sceni (U-16 i U-18 u obje konkurencije).

- Ovih dana bi trebali biti kontrolni treninzi mlađih muških selekcija. Vjerujem da ćemo uskoro definirati i sve što je potrebno kad su u pitanju ženska juniorska i kadetska reprezentacija.

Stanje jeste teško, ali je obaveza svih nas, posebno bivših reprezentativaca, da se uključimo i koliko možemo pomognemo Savezu - izjavio je Bukva.

Formirati U-14 selekciju

Bukva naglašava da mu je životna želja da napokon formiramo U-14 reprezentaciju kako bismo i u najmlađem uzrastu, za koji, inače, ne postoje zvanična međunarodna takmičenja, selektirali domaće talente.

- To mi je velika želja i sve ćemo učiniti da je ostvarimo. Već imamo ponude nekih gradova koji su raspoloženi da budu domaćini okupljanja selekcije dječaka i djevojčica u uzrastu od 14 i 15 godina.

Time bismo imali bolji uvid u naše mlade igrače te bismo kroz njihove reprezentativne nastupe spriječili odliv talenata u druge države - kaže Bukva.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.