Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Među 250 najboljih filmova svih vremena našao se samo jedan iz Srbije

11. 05. 2018 - 11:06
|
|
by udrimuski.ba/6yka.com
|
foto: 6yka.com

Nova mapa koju je objavio portal za ocenjivanje filmova IMDb istražuje iz kojih zemalja dolazi 250 najbolje ocenjenih filmova svih vremena. Naravno, iako većina filmova dolazi iz SAD, na listi se našao jedan iz Srbije.

Iako ste možda pomislili da je su pitanju "Maratonci" ili "Ko to tamo peva", radi se o nešto novijem ostvarenju iz 1995.

U pitanju je film "Underground", režisera Emira Kusturice koji se nalazi na 223. mestu. Lista obiluje predobrim filmovima, pa je uvek dobar trenutak da ponovo pogledamo "Podzemlje", film koji ne stari.

Pogledajte mapu najboljih filmova.

Mapa filmova

Kusturica je pred početak prikazivanja ovog kultnog ostvarenja u Parizu, objasnio kako je došao na ideju da snimi "Podzemlje": "To se dogodilo paralelno sa događajima koji su se odvijali u mojoj zemlji. Međutim, došao sam do sižea ove radnje mnogo pre nego što je počeo rat. U stvari, preživljavao sam u sebi jugoslovensku krizu od mojih početaka bavljenja filmom. Dobro sam poznavao književnika Dušana Kovačevića. Sastali smo se više puta i ja sam mu govorio: 'Zašto ne bismo adaptirali za film tu veličanstvenu ideju iz jednog od tvojih komada u kojem se ljudima manipuliše i u kojem oni žive u podrumu?'"

Britanski filmski institut proglasio je film "Underground" Emira Kusturice za najbolji balkanski film ikada snimljen, mada ni počasno 223 mesto nije loše.

 

 Zadnje dodane

Prva uloga na filmu

Mlada zenička glumica Adna Hasanić (24) dobila je prvu ulogu u dugometražnom filmu “Ženski orkestar”, čiju režiju i scenarij potpisuje Irac bh. porijekla Mirsad Ademović

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje