Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Njemačka podigla optužnicu protiv bivšeg čuvara Aušvica rođenog u Srbiji

16. 04. 2018 - 13:40
|
|
by udrimuski.ba / blic.rs
|
foto: arhiva

Njemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 94-godišnjeg bivšeg SS čuvara u Aušvicu zbog saučesništva u ubistvima.

Tužilaštvo u Štutgartu saopćilo je da je osumnjičeni njemačke nacionalnosti, rođen u Srbiji, međutim, njegov identitet nije otkriven, jer je u vrijeme krivičnih dijela za koja je optužen imao 19 godina, odnosno bio je maloljetnik, prenijela je agencija AP.

On je služio kao čuvar u Aušvicu krajem 1942. godine i početkom 1943. godine, kada je, prema procjenama, u gasne komore poslano 13.335 ljudi.

Optuženi je preko svojih advokata prenio da nije bio svjestan pozadine i ciljeva tih događaja niti detalja ubistava.

 Zadnje dodane

Merkel: Brexit je trenutno neizvjestan

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Brexit u stanju neizvjesnosti, i da će Evropska unija pokušati "da reaguje" na svaki prijedlog koji premijerka Velike Britanije Tereza Mej bude iznijela na samitu ove nedjelje

Kako se Beč bori sa posljedicama klimatskih promjena

U posljednjih nekoliko godina, u Beču je zabilježeno skoro dvostruko više smrtnih slučajeva od posljedica toplotnog udara od broja smrtno stradalih u saobraćajnoj nesreći. Samo 2018. godine u Beču je bilo čak 41 tropskih noći sa temperaturama iznad 20 stepeni

Preporučujemo

23. Festival komedije "SMIJEH JE LIJEK"

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovati će Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim 23. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.