Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hoćemo li uskoro za obilazak Venecije morati kupiti ulaznicu?

16. 04. 2018 - 10:54
|
|
by udrimuski.ba / dnevnik.hr
|
foto: arhiva
 • Obilazak Venecije
  Obilazak Venecije
 • Obilazak Venecije
  Obilazak Venecije
 • Obilazak Venecije
  Obilazak Venecije
 • Obilazak Venecije
  Obilazak Venecije
 • Obilazak Venecije
  Obilazak Venecije

Turisti, turisti i turisti – jedna su od prvih stvari koja vam padnu na pamet čim je riječ o gradu na vodi. Venecija već godinama muku muči s pretrpanošću, no postoje neke naznake kako bi se to moglo promijeniti, a predložene promjene sigurno neće oduševiti turiste.

Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, kao jednu od glavnih tačaka programa prilikom biranja na funkciju naglasio je smanjenje broja turista u gradu.

-Gradonačelnik bi trebao imati priliku „zatvoriti“ grad za nove posjetitelje prilikom velikih gužvi. Nekoliko ideja već je predloženo vladi, nadam se da će konačno pomoći Veneciji - izjavio je nedavno prvi čovjek grada.

Ova gradonačelnikova izjava došla je nakon uskršnjeg vikenda, nakon što su dva pijana švicarska turista uhvaćena kako se goli kupaju u fontani blizu mosta Rialto. Na sam uskrs grad je posjetilo oko 125.000 ljudi, a na uskršnji ponedjeljak 25.000 manje, što je jednostavno – neodrživo.

Brugnaro je predložio i da se ulazak u grad počne dodatno naplaćivati odnosno da turisti moraju platiti ulaznicu kako bi razgledali Veneciju. Taj prijedlog nije ništa novo, s obzirom da su iz ministarstva kulture istu stvar predlagali još i prije četiri godine. No, hoće li konačno biti usvojen, ostaje tek da vidimo.

Ipak, posljednjih godina situacija se stanovnike Venecije se nešto popravila, pa tako oni koji su ovdje stalno nastanjeni imaju prednost pri ukrcavanju u gradski prijevoz („vodeni“ autobusi), a i veliki putnički brodovi konačno se miču iz samog središta grada.

venecijaitalijagondolePUNKUFER

TAGOVI:Zadnje dodane

Uhapšeno sedam osoba za napade u Šri Lanki

Najmanje sedam ljudi uhapšeno je u vezi s napadima u Šri Lanki, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 190 ljudi, rekao je ministar za ekonomske reforme Harša de Silva

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE