Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sarajevo između desne sunčane strane i lijeve memli strane...

27. 11. 2019 - 16:05
|
|
by udrimuski.ba

Sarajevo kao i svaki grad ima svoje strane. Upravo su one, nekako, upečatljive. Mnogi ih miješaju gledajući uzvodno, uz Miljacku, a pravilno je nizvodno.

Između desne sunčane strane i lijeve memli strane otkad je života bilo je i prepucavanja i rivaliteta.

Pluća Sarajeva ili Trebević, sa svojom hladovinom, pored svojih prednosti, posebno u ljetnom periodu, davao je i drugu sliku zimi. Stanovništvo lijeve obale više je trošilo ogrjeva, a u podrumima i magazama pojavljivala se i vlaga. Ona ima specifičan miris, a u Sarajevu su je zvali mem. Tako su Sarajlije sa sunčane, lijevu stranu, ispod Trebevića, prozvali memli stranom.

Kada se na memli strani napravila i žičara davne 1959. godine, rivalitet i zavidnost još su više došli do izražaja. To je bilo posebno izraženo prema Bistriku, jer je žičara odatle i kretala.

Mula-Mustafa Bašeskija, također, spominje stranu ispod Trebevića i njene specifičnosti. Pojašnjava to na taj način da se tu turšija znala i pojesti, a da je na desnoj tek počinjala sazrijevati.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“