Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU

09. 04. 2018 - 11:05
|
|
by udrimuski.ba / FENA
|
foto: agencije

Mađarski premijer Viktor Orban osvojio je treći uzastopni mandat, a njegove antiimigrantske poruke biračima osigurale su mu dvotrećinsku većinu u parlamentu, sudeći prema preliminarnim rezultatima izbora u toj državi, prenosi internet-portal EurActiv.

Ovakav izborni ishod će dodatno uzdrmati Evropsku uniju, piše ova portal, specijaliziran za praćenje EU.

Ultradesničarski nacionalist se u javnosti predstavlja kao zaštitnik mađarske kršćanske kulture od „nadolazeće muslimanske imigracije“, što mu je donijelo milione glasova, posebno u ruralnim područjima. Orban je sinoć slavio u prisustvu hiljada svojih pristalica u Budimpešti. Prema preliminarnim podacima, njegova stranka Fidesz će imati 133 mjesta u parlamentu, koji broji 199 zastupnika.

Nacionalistička stranka Jobbik je dobila tek 26 mjesta, a socijalisti samo 20. Orban će treći put zaredom imati dvotrećinsku većinu i moć da mijenja ustav. Evropska unija se u proteklih osam godina često sukobljavala s Orbanovim antievropskim stavovima i kršenjem demokratskih normi i standarda. Pobjeda će mu dati snagu da ojača centralnoevropski savez protiv migracija i generalno antiintegracijsku i euroskeptičnu politiku. Prva mu je čestitala Marine Le Pen, čelnica francuskih desničara.

Odziv na izborima je bio rekordni, 70 posto, što je više nego na svim izborima u posljednjih 12 godina. Analitičari ističu da je Orban najviše glasova dobio u malim mjestima i selima, gdje dopiru samo poruke državne televizije i mediji njegovih poslovnih saradnika.

Orbanova pobjeda će ojačati, piše EurActiv, sve ostale desničare u Evropskoj uniji, posebno u Poljskoj i Austriji što će dodatno uzdrmati EU.

- Migracije su kao hrđa koja polako, ali sigurno obuhvata Mađarsku – rekao je Orban dan uoči izbora.

Iako ga EU kritizira zbog autokratskog načina vladanja, stavljanja pod kontrolu medija, njegove poruke su došle do birača. Poslovni ljudi bliski njegovoj stranci nastavljaju širiti svoje poslovanje, a preuzimaju kontrolu nad industrijama i finansijskim sektorom.

 

TAGOVI:Preporučujemo

Profesor Radiša Antić: „Zlo ne postoji kao imenica i nema ontološku vrijednost“

Antić: „Smisao života je sreća. Cilj ljudskog života je sreća. Depresija je bolest savremenog svijeta, od koje obolijevaju i djeca i tinejdžeri.Svijest mora postati samoreflektivna. Jedina smo inteligencija za koju znamo koja postavlja pitanja univerzuma. Kada bismo mogli doći do smisla, a samo ga Bog može dati, to može dobrim dijelom riješiti probleme sa kojima se suočavamo.“