Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Danas je TVOJ dan grade voljeni: Sarajevo će biti, sve drugo će proći

06. 04. 2020 - 12:59
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: prtscr / video

Danas je TVOJ dan, grade voljeni, danas ti je rođendan. Kako si nam bolan ostario, slaviš 558 godina, a sjećaš li se kad' te onomad Isa-beg Ishaković na današnji dan osnovao. A još uvijek si lijep, dostojanstven, gostoprimljiv i stojiš ponosno i prkosno, kao fantastičan dokaz borbe protiv fašizma! Upravo na današnji dan, u tebi se sudaraju dvije krajnosti, dobra i zla, fašizma i antifašizma, a ti u oba slučaja pobjednik.

Na današnji dan 1945. godine grad Sarajevo je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Šesti april, dvije godišnjice na isti datum. Osjećaji pomiješani, i sreća i tuga. Samo neki čudan prkos, protkan i jednim i drugim elementom i onim što se vezuje za 1945. godinu, i onim što je povezan za 1992. godinu kada je Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Godišnjice su se spontano poklopile. Kako god da bilo, ne može se poreći da je Sarajevo sudbinski vezano za 6. april.

Zašto nekom ne odgovara ono staro fino Sarajevo i zašto je kao grad trn u oku raznoraznim tajkunima, lihvarima, uvezenim parajlijama.!? Ne možeš bolan Sarajevo kupiti lihvarlukom i ne možeš mu šefovati. Možeš mu se bolan samo prilagoditi. Kad kontaš da si ga oborio na leđa, da vladaš s njim, da si veći mangup od njega, e onda si tek donji! Samo izmigolji ispod tebe, opali te "čepom" u "čiodu" i onda te iscipelari ko zadnjeg "gurbeta", jer si isp'o golem papak!

Danas će pojedinci biti istaknuti kao "Zaslužni građani", a neki će biti nagrađeni najvišim priznanjima za svoj rad i širenje dobra i van granica države gdje ponosno stojiš kao GLAVNI! Građani Sarajeva, svi smo mi “Zaslužni građani“ svoga grada! Šta bi jedan grad bez ljudi!? Ko bi ga uljepšao I dušu mu dao!? Svi smo mi na sebi svojstven način utkali djelić doprinosa onoga što Sarajevo danas nosi. Neko više, a neko manje... Neko kosmopolitski, a neko mangupski...

Građani Sarajeva, svima vama koji grad Sarajevo volite i poštujete, ekipa Udri muški želi sretan Dan grada Sarajeva, sa željom i nadom u bolje sutra, svjetlije zore, sunčanije dane, vedrije ljude i naprednije godine pred nama.

Sarajevo je bilo, Sarajevo će biti, Sarajevo će ostati, sve drugo će proći... Mi dolazimo, prolazimo, idemo, vraćamo se, ali Sarajevo ostaje. Baš tu gdje jeste. Ponosni patriotski grad - heroj, kao simbol najveće borbe protiv fašizma u povijesti ljudskog postojanja...

U nastavku vas podsjećamo na tekst koji već dugo stoji iza Vječne vatre...

"Hrabrošću i zajednički prolivenom krvlju boraca bosansko-hercegovačkih, hrvatskih, crnogorskih i srpskih brigada slavne Jugoslovenske armije, zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih rodoljuba Srba, Muslimana i Hrvata 6.aprila 1945. godine oslobođeno je Sarajevo, glavni grad narodne republike Bosne i Hercegovine. Vječna slava i hvala palim junacima za oslobođenje Sarajeva i naše otadžbine. O prvoj godišnjici svoga oslobođenja, zahvalno Sarajevo!”

Za sve hrabre građane grada Sarajeva, za sve one koji su život položili za Sarajevo, za sve one koji su pružili fantastičan otpor fašizmu neviđenog u ljudskom postojanju, za jednu generaciju koja je nestala - himna iz '92. godine...Preporučujemo