Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Facebook uklonio hiljade korisničkih računa

05. 04. 2018 - 09:33
|
|
by udrimuski.ba / agencije
|
foto: ilustracija

Facebook je uklonio više od 200 računa i stranica povezanih s Agencijom za internet-istaživanja (IRA) - ruskom kompanijom koja je poznata po aktiviranju lažnih računa tokom 2016. godine u američkoj predsjedničkoj utrci - u najnovijim naporima društvenih medija da spriječe širenje "lažnih vijesti" na svojim platformama, piše Time.

Prema onome što je objavio na svom blogu Aleks Stamos (Alex Stamos), šef sigurnosti Facebooka, kompanija je izbrisala 135 Facebook i Instagram računa i 138 Facebook stranica povezanih s IRA-om koje su imale ukupno 1,5 miliona sljedbenika. Kompanija je također uklonila 167.000 dolara vrijedne oglase koji su zakupljeni na obje društvene mreže, prema grafikama koje je objavio Facebook, prenosi Time.

Većina računa i stranica bila je na ruskom jeziku, namijenjene ljudima koji su živjeli u Rusiji, inozemstvu ili susjednim zemljama, kao što su Azerbejdžan, Uzbekistan i Ukrajina.

U martu je IRA bila među pet ruskih firmi i 19 osoba pogođenih sankcijama Trampove (Tramp) administracije zbog navodnog miješanja u izbore.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!