Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Čudna pravila: Kraljevska porodica pet riječi ne koristi nikako

05. 10. 2018 - 12:10
|
|
by udrimuski.ba / index.hr
|
foto: index.hr

Poznato je da kraljevske porodice ne žive poput običnih smrtnika. Osim što žive u mnogima nezamislivom luksuzu, moraju govoriti na drugi način.

Socijalna antropologinja Kejt Foks (Kate Fox) za "Mirror" je objasnila vokabular britanske kraljevske porodice i otkrila koje riječi im nije dopušteno koristiti.

1. Pardon

Pardon bi trebao biti najpristojniji način da nekom date do znanja da ga niste čuli, no ispostavilo se da to nije tako.

Umjesto toga trebali biste reći "oprostite?" ili čak "oprostite, što?". Ili se možete jednostavno pretvarati da ste čuli, kimnuti i nasmiješiti se.

2. Toalet

Iako je riječ toalet pristojnija verzija zahoda ili WC-a, no ovu riječ kraljevska porodica izbjegava navodno zato što je francuskog porijekla.

3. Parfem

Ako žele pohvaliti kako neko miriše, umjesto riječi parfem trebaju reći: "Sviđa mi se vaš miris".

4. Salon

Bakingamska palača ima mnogo soba, ali ni jedna od njih nije salon ili dnevna soba. Umjesto toga koristi se soba za primanje ili soba za sjedenje.

5. Otmjen

Prvo pravilo otmjenosti je da nikad sami sebe ne zovete tako. Umjesto toga, sugerira Kejt, koristi se riječ pametan.  

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.