Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Segmedina Srna za Udri muški: "Mi nismo više društvo, mi smo arena"

29. 03. 2018 - 11:21
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Segmedina Srna, rođena je u Sarajevu 1973. godine. Po zanimanju je novinarka, te je završila Fakultet političkih nauka. 19 godina je radila u različitim RTV projektima (urednica, novinarka) na TV BiH i RTV FBiH.

segmedina1um

Segmedina Srna: "Što se tiče napuštanja ugodne televizijske pozicije i uspješne televizijske karijere, mnogima je bilo iznenađenje, a meni prirodan slijed stvari. Sa dominantim aspektom na socijalnu problematiku, gdje i danas smatram da mnoge stvari mogu izgledati puno bolje samo boljom organizacijom faktora sistema i gdje svi moramo postići neki koncenzus. Mislim da je u politici najvažnije, a žene uvijek imaju dodatnu obavezu da dokazuju, pomaci su mogući, no nažalost Skupština Kantona Sarajevo i u prošlom i u ovom mandatu imala je primjera verbalnih nasrtaja na nekoga samo zato što je žena. Ta trgovina zastupničkim mandatima, to je nešto što je jako teško prepričati ljudima vani. Iskustvo u ova dva mandata je zbilja neprocjenjivo."

Trenutno je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednica GO SDP BiH.

Segmedina Srna: "Žene su još uvijek na listama samozakonskih kriterija koja poništi društvena realnost danom izbora. Ja se bojim da će proći još dosta vremena dok naše društvo demokratski sazrije. U suštini smo još uvijek društvo matrica i stereotipa, gdje se i politika doživljava kao neko bojno polje, pa kao šta tu ima raditi žena. Žena ako primarno nije majka, izložena je najprimitivnijim prostitutivnim asocijacijama."

Dala je i punu podršku svom zastupničkom kolegi Predragu Kojoviću, koji je nedavno verbalno napadnut u ovoj Skupštini, zbog inicijative da se van snage stavi odluka o preimenovanju Osnovne škole Dobroševići u O.Š. Mustafa Busuladžić.

„Nije prvi put da se SDA nacionalisti, potpomognuti svojim satelitima, obračunavaju sa političkim neistomišljenicima demonizirajući ih na osnovu imena. Ponovo se to desilo Predragu Kojoviću, zbog čega je i reagovao u Skupštini Kantona Sarajevo.
Nedopustiva je šutnja društva, civilnog sektora i nadležnih institucija na takve izljeve fašizma koje smo imali priliku čuti taj dan. Istina je da taj fašistički folklor prirodno pripada imenu Busuladžića, ali vjerujem kako isti ne pripada instituciji Skupštine, niti većini građana KS.
Ponašanje koje sebi dozvoljavaju poslanici pojedinih stranaka, braneći dokazanog fašistu Busuladžića od čovjeka koji nije posustao u borbi za istinu u najtežim vremenima, za BiH je, prije svega, društveno štetno, ljudski degutantno, a politički potpuno promašeno.
Služeći se neistinama o Kojovićevom nepodržavanju Rezolucije o Srebrenici, ovi poslanici su pokazali da im nije problem koristiti Srebrenicu u manipulativne svrhe.
Nikada neću prihvatiti, a vjerujem da isto smatra i velika većina građana, da se iz Sarajeva šalje bilo kakva druga poruka osim da smo otvoreni i kosmopolitski grad.
Sarajevo je dovoljno veliko za sve religije, za sve nacije i multietičnu supstancu, koja je na kraju i utkana u temeljima naše države u cilju promocije društva zajedničkih vrijednosti.
Izražavam punu podrška kolegi iz Naše stranke, Predragu Kojoviću, i pozivam sve da se tome pridruže, protiv nacionalizma koji ne preza od najpodlijih diskvalifikacija i napada na dokazani integritet kolege Kojovića“,
stoji u saopćenju.

Segmedina Srna: "Stojim iza svog saopćenja. Na sjednici koja je prethodila ovoj, na kojoj su se desili brutalni izljevi fašizma, pokrenula sam incijativu za povlačenje škole po Mustafi Busuladžiću, koja tada nije prošla. Peđa Kojović bio je na narednom kolegiju i iskoristio je to svoje prisustvo i uvrstio je to kao tačku dnevnog reda. Svako normalan mora zanijemiti na takve izljeve. Iznesen je cijeli niz neistina na toj sjednici. Meni je jasno da se u političkim kapmanjama od 90ih do danas ništa nije promijenilo, ali je zastrašujuće da nam se ovakvi stvari događaju 25 godina nakon rata. Sve je bilo romantičnije od ovoga što nam se dešava danas. Ja često kažem da su čak i 90te, pa i 2000. bile bolje od ovoga što danas imamo. Nije problem što su prokockali četiri godine mandata, ovaj put su prokockali duše ljudima. Po okončanju sjednice imala sam obavezu i potrebu da napišem to saopštenje. Mislim da je privilegija i u ovom poslu da se javno, hrabro i slobodno može izreći svoj stav. "

Kompletno gostovanje možete pogledati klikom na video ispod:

 

 Zadnje dodane

Preporučujemo