Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Semka je u oporuci tražila da joj u lijes stave i špil karata

06. 03. 2018 - 10:10
|
|
by udrimuski.ba / 24sata.hr
|
foto: 24sata.hr

Diva zagrebačkog dramskog kazališta ponosila se sestrom Bademom, opernom primadonom u zagrebačkom HNK.

Kao djevojčica sam uvijek glumila Gretu Garbo i tad sam osjećala da je ona nešto veliko, rekla je davnih godina Semka Sokolović Bertok.

Na desetu obljetnicu njezine smrti glumci se rado prisjete sarajevske glumačke ikone koja je cijeli radni vijek provela u Gavelli. Diva zagrebačkog dramskog kazališta ponosila se sestrom Bademom, opernom primadonom u zagrebačkom HNK.

Voljela se pohvaliti da njezina obitelj vuče podrijetlo od Mehmed-paše Sokolovića. Drag joj je bio Omar Sharif. Foto: Matea Smolčić - Volim ga kao glumca, volim što igra bridž, volim ga jer karta, jer je kockar i jer sam i ja sve to - rekla je glumica koja je, uz golemi glumački opus, imala vremena i za svoje strasti. Osam puta bila je prvakinja Hrvatske u šahu i strastvena igračica bridža.

U šaljivoj oporuci napisala je: ‘Zakopajte me sa špilom karata u rukama’. Njezin suprug bio je sportski novinar i šahovski velemajstor Mario Bertok kojeg je upoznala u zagrebačkom šahovskom klubu kad joj je bilo 25 godina. U braku su proveli 48 godina i dobili sina Marija. Još kao dijete, Semka je pravila kostime i osmišljavala kazališne predstave.

Glumci su bili djeca iz susjedstva, a gledatelji njihovi roditelji kojima bi naplaćivala karte da gledaju svoju djecu. Od zarađenog novca je s prijateljicama kupovala ulaznice za kino. Nakon pogledanih filmova osmišljavali bi nove predstave kojima su opet zarađivali novac za nove kino ulaznice. Cijeli svoj radni vijek Semka je provela u Dramskom kazalištu Gavella gdje je glumila punih 40 godina.

Tokom svoje duge glumačke karijere, glumila je i u više od 60 filmova od kojih su mnogi bili nominirani za brojne filmske nagrade. Svoje najzapaženije uloge odigrala je na televiziji, a stariji gledatelji je pamte po serijama 'Kuda idu divlje svinje', 'U registraturi', 'Roko i Cicibela' i 'Velo misto'. Snimala je i popularne serije 'Naši i vaši', 'Je l' me netko tražio' i 'Bitange i princeze'. Umrla je 2008. od posljedica moždanog udara, a pokopana je na zagrebačkom Mirogoju. Pet mjeseci kasnije tragično je preminuo i njezin suprug Mario utopivši se u malom jarunskom jezeru.

 Zadnje dodane

Prva uloga na filmu

Mlada zenička glumica Adna Hasanić (24) dobila je prvu ulogu u dugometražnom filmu “Ženski orkestar”, čiju režiju i scenarij potpisuje Irac bh. porijekla Mirsad Ademović

Preporučujemo