Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Tunel ljubavi krije mračne tajne o kojima se malo zna

07. 06. 2019 - 08:57
|
|
by udrimuski.ba/cdm.me
|
foto: prtscr

Gradu Klevan u Ukrajini ima prugu koja ide kroz šumu, formirajući izgled fantastičnog tunela, kojeg su lokalni stanovnice nazvali Tunel ljubavi.

Tunel koji kao da je ispao iz bajke svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i vjereničko ili svadbeno fotografisanje na toj lokaciji, pa je Instragram preplavljen fotografijama iz tog kraja.

1

Međutim, historija mu nije tako romantična. Trasa ljubavi svoje porijeklo vuče iz perioda Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radio Slobodne Evrope, Amos Čapl. On je u razgovoru sa lokalcima saznao da je napravljen da bi se prikrila obližnja vojna baza.

Tunel se proteže kroz gustu šumu oko 6,5 kilometara. Pruga je konstruisana na kraju 19. vijeka kako bi osigurala snabdijevanje fabrike drvne industrije na drugom kraju staze. Svakog dana mašinovođa voza i danas prevozi teret slavnom rutom, što posredno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge, gdje lijeva pruga vodi u prostor gdje je zabranjen ulazak, a Čapelu je značaj te pruge otkrio lokalni novinar. Tokom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnosti, sovjetske snage su uz drveće izgradile prugu kako bi sakrili transport opreme do obližnje vojne baze koja je i danas aktivna.

2

 Zadnje dodane

Preporučujemo