Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bjelašnica: Francuzi ubjedljivi pobjednici FIS Snowboard Europa kupa

20. 02. 2018 - 09:14
|
|
by udrimuski.ba/FIS Snowboard Europa
|
foto: FIS Snowboard Europa

Protekli vikend u Štinjem Dolu na Bjelašnici vožene su utrke sedmog FIS Snowboard Europa kupa u disciplinama Slope Style i Big Air. U konkurenciji od preko 40 takmičara iz 13 zemalja Francuska reprezentacija ostvarila je tri pobjede.

Enzo Valax, juniorski prvak Francuske iz 2016. godine, osvojio je prvo mjesto u muškoj kategoriji u obje discipline. Sedamnaestogodišnji francuski reprezentativac prvi put je nastupio na Bjelašnici i nije krio oduševljenje pobjedom, ali i uslovima za vožnju.

„Zadovoljan sam vožnjom i plasmanom. Bilo je sjajno učestvovati na ovom takmičenju i nadam se da se vidimo i naredne godine,“ poručio je Valax.

Drugo mjesto u disciplini Slope Style koja je vožena u subotu, zauzeo je predstavnik Poljske Piotr Tokarczyk, a treće predstavnik Srbije Matija Milenković. U ženskoj kategoriji prvo i drugo mjesto pripalo je predstavnicama Slovenije Evi Kralj i Tanji Tinkari Valcl, dok je treće mjesto zauzela Lea Jugovac, predstavnica Hrvatske.

U nedjelju je vožena utrka u disciplini Big Air, gdje su francuzi briljirali u obje kategorije. Pored pobjede Valaxa u muškoj kategoriji drugo mjesto zauzeo je Sasha Moretti, dok je treće mjesto pripalo slovencu Naju Mekincu. Francuskinja Thalie Larochaix osvojila je prvo mjesto u ženskoj kategoriji, a slijede je Lea Jugovac na drugom i Eva Kralj na trećem mjestu.

Našu zemlju predstavljalo je sedam takmičara od kojih je u disciplini Slope Style najbolji rezultat u ženskoj kategoriji ostvarila Neira Mulić plasirajući se na 4. mjesto, odnosno Edis Ozturk u muškoj kategoriji, plasmanom na 11. mjesto. Mulić i Ozturk su i u disciplini Big Air ostvarili najbolje rezultate plasmanom na 5., odnosno 12. mjesto.

FIS Snowboard Europa kup najznačajniji je snowboard događaj u našoj zemlji, a ove godine vožena je i testna utrka za Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019. u disciplini Slope Style.

FIS Snowboard Europa kup održava se u organizaciji Freestyle Team i Skijaškog Saveza BiH, a uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Olimpija, Monster, Blow Up, Gelender, Molimao, Purple Key, Hotel Hills i Hotel Hollywood.



Zadnje dodane

Preporučujemo