Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Studija: Svako peto dijete u Americi živi od narodne kuhinje

19. 02. 2018 - 11:01
|
|
by udrimuski.ba / SRNA
|
foto: ilustracija

U SAD živi 47 miliona siromašnih, a devet miliona ne zarađuje niti dobija od države nijedan dolar, navodi Američki biro za popis stanovništva.

Podaci pokazuju da 0,1 posto imućnijih američkih porodica ima bogastvo koliko i 90 posto svih porodica u SAD.
Profesor Filip Alston (Philip), specijalni izvjestilac za esktremno siromaštvo i ljudska prava UN, napisao je socijalnu studiju, putujuću po SAD i ukazujući na razmjere neimaštine desetina miliona ljudi.

Svako peto dijete u Americi živi od narodne kuhinje, a istražitelji ukazuju da u SAD postoji milion i po domaćinstava koja zarađuju manje od dva dolara dnevno.
Također, 46 miliona ljudi koristi javne kuhinje i hranu dobrotvornih ustanova.

Broj nezbrinute djece u SAD povećan je za 60 posto tokom posljednjih šest godina, a 1,6 miliona mališana tokom prošle godine noćilo je u prihvatilištima za beskućnike.
Kada je riječ o rasnoj pripadnosti, tokom 2016. godine u populaciji Afroamerikanaca bilo je 22 posto siromašnih, kod Južnoamerikanaca taj procenat iznosi 19,4 posto, kod Azijata deset posto, a kod bijelaca 8,8 posto.

U SAD je siromašan svaki peti Afroamerikanac i Južnoamerikanac, te svaki 11 bijelac.

Podaci pokazuju da gotovo pola mladih Amerikanaca (48,8 posto) u dobi od 25 godina još živi kod roditelja, a 51 posto američkih radnika zarađuje godišnje manje od 30.000 dolara.

Na listi zemalja sa najboljim socijalnim stanjem, SAD su, među 41 ocijenjenom zemljom, zauzele tek 36. mjesto.

Analitički portali prenose ocjene stručnjaka da se Vašington miješa u poslove drugih zemalja i ukazuje na njihove probleme, dok je, istovremeno, u SAD primjetan slom društva.

 Zadnje dodane

Da li se psi smiju?

Pokazivanje zuba je samo jedan od načina na koji psi koriste "govor tijela" u komunikaciji sa okruženjem. Često je to znak upozorenja i agresije, ali da li se oni zaista tako i smiju?

Pištolj kojim se ubio Van Gogh na aukciji

Pištolj, za koji se vjeruje da se njime ubio jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh, bit će 19. juna ponuđen na aukciji u pariškoj aukcijskoj kući Auction Art

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE