Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Luda školska pravila širom planete

07. 03. 2020 - 13:50
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: ilustracija

Svaka zemlja ima svoje čudne zakone i jedinstvene običaje, pa tako ni školski sistem nije izopšten.

Predstavljamo nekoliko neobičnih školskih pravila koja se primjenjuju širom svijeta.

Zamrznuti grašak i sklekovi

Klačanje na zamrznutom grašku praktikuje se u pojedinim azijskim državama koje su poznate po veoma striktnim pravilima, ali i po neobičnim vidovima kažnjavanja učenika. Kao kazna koristi se i stajanje na rukama ukoliko su zakasnili ili su pričali tokom časa. Tu su i sklekovi, trčanje i držanje podignutih ruku izad glave.

Najbolji prijatelj

Škole u Engleskoj su počele da zabranjuju učenicima da imaju najbolje prijatelje. Roditelji, nastavnici i psiholozi, ovu zabranu pravdaju time što tvrde da će se djeca bolje razvijati i biti prihvaćenija ukoliko imaju veću grupu drugara. U toj situaciji se niko neće osjećati izopšteno. Kritičari ovakvog pravila smatraju da najbolji prijatelji imaju doživotnu vrijednost.

Crvena hemijska olovka

Odrasli smo s profesorima koji su obilježavali naše zadatke crvenom hemijskom olovkom, kako bi istakli sve naše greške. Danas, mnoge škole u Australiji i Velikoj Britaniji zabranjuju korišćenje ove boje. Psiholozi tvrde da crvena boja psihološki može nanijeti štetu detetu, jer demotiviše učenike, a donosi im dodatni pritisak i strah.

Podizanje ruke

Višegodišnja praksa podizanja ruku kako bi se odgovorilo na pitanje, smatra uprava jedne škole u Notingemu, beskorisna je i zabranjena. Direktor škole tvrdi da se uvijek isti učenici javljaju. Ovo ne podstiče i ne omogućava drugim učenicima da se uključe. Sada nastavnik može da izabere bilo kog učenika da odgovori na pitanje, jer se smatra da postoje i ona djeca koja se plaše da se jave,

Drijemanje

Učenicima u Kini je dozvoljeno da odspavaju 30 minuta u toku dana. Nastavnici vjeruju da spavanje može poboljšati sjećanje i obezbjediti energiju za dalje učenje. Đaci mogu spavati na stolovima, a dozvoljeno im je unošenje jastuka i ćebadi. Stariji učenici spavaju u stolicama.

Mogu li u toalet?

Uprava jedne srednje škole u Čikagu, ograničila je đacima koliko puta mogu da napuste čas kako bi otišli u toalet. Učenici mogu tri puta posjetiti toalet, što je više nego dovoljno. Direktor smatra da učenici stalno zapitkuju kako bi izbjegli nastavu.

 Preporučujemo