Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

"Epicentar ljubavi" i muzej zaljubljenih u slovačkom gradiću

13. 02. 2018 - 13:44
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. veku u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovekovni rudarski gradić želi da postane mesto hodočašća zaljubljenih.

Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pesmu s 2.900 stihova, kojom je otpjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pišhlovoj.

Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita.

Marinini roditelji ruku svoje ćerke dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijene pare.

Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj.

Tamo je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu da polože svoje ljubavne zavjete.

Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi lokalna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoevropsku Veronu.

"Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milioni ljudi spremni da se upute do Verone kako bi videli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna", kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora.

"Epicentar ljubavi" otvoren je u decembru, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja.



Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.