Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kim pozdravio napore na uspostavi dijaloga između Koreja

13. 02. 2018 - 12:21
|
|
by udrimuski.ba/Radio Slobodna Evropa
|
foto: KCNA (AFP)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozdravio je napore na uspostavi "klime povjerenja i dijaloga" između dviju Koreja nakon što je razgovarao s članovima delegacije Sjeverne Koreje, koji su se vratili iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje su prisustvovali otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongchangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre", citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Delegacija je bila formalno predvođeno Kimom Yong Namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je proslijedila poziv svog brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju.

Kim Jong Un je ocijenio kako su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pozornost bili "vrlo impresivni", te je izrazio zahvalnost na tome.

I Kina se nada da će sve zainteresirane strane pozdraviti trenutno popuštanje tenzija na Korejskom poluotoku, te nastaviti raditi zajedno kako bi se spriječilo nuklearno naoružavanje , saopćilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova Kine, prenosi Xinhua.

Portparol Geng Shuang je to izjavio na redovnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o pozivu koji je čelništvo Sjeverne Koreje uputilo predsjedniku Južne Koreje da posjeti Pyongyang.

Geng je rekao da Kina pozdravlja uspostavljanje dijaloga i saradnje između dvije države do čega je došlo uoči i na početku Olimpijade. Istaknuo je da su napori poduzeti u tom smjeru i u pogledu pomirenja i saradnje temeljni interes obje strane u uspostavljanju mira i razvoja u regiji.

"Nadamo se da će dijalog koji je postignut tokom Olimpijade nastaviti i pretvoriti u redovne kontakte, ne samo između Južne i Sjeverne Koreje nego i između Pyongyanga i Washingtona", rekao je Geng citirajući ministra vanjskih poslova Wang Yia.Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.