Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Od 1. marta poskupljuje 67 vrsta cigareta

13. 02. 2018 - 10:01
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Novi udar na džep pušača u Bosni i Hercegovini dogodit će se već narednog mjeseca, jer će TDR Sarajevo podići cijene za 67 vrsta cigareta. Nove maloprodajne cijene, kako su pojasnili iz TDR-a Sarajevo, prijavljene su Upravi za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci i Regionalnom centru UIO Sarajevo.

Upućen dopis

- Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnim cijenama važeći je od 1. marta – saopćili su iz TDR-a u dopisu upućenom poslovnim partnerima.

Tako će oni koji konzumiraju cigarete od sada, između ostalog, za kutiju bilo koje vrste „Filtera 160“ izdvajati 4,80 KM, dok će sve vrste „Walter Wolfa“ poskupjeti za deset feninga.

Za kutiju bilo koje vrste „Yorka“ potrebno je izdvojiti 4,50 KM, a za deset feninga poskupjet će i sve vrste cigareta „Dunhill“, „Lucky Strike“, „Pall Mall“, "Rothmans", "Eva Slims", "Aura", "Code", 8, "Diva" i "Royal". Za 20 feninga poskupjet će „Drina Gold“, „Drina Silver“ i „Drina Jedina“, dok će "Drinu Gold 18", "Drinu Denfine HP 18" i "Drinu Denfine" građani plaćati skuplje za deset feninga.

Ovo je drugo poskupljenje cigareta od početka godine. Više cijene cigareta za 20 i 30 feninga bh. građani počeli su plaćati od 1. januara.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u izjavi za „Avaz“ kazao je da je formiranje cijena cigareta u BiH slobodno.

- Veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom. Oni mogu bilo kada u toku godine promijeniti cijene cigareta i duhana, s tim da u novu cijenu mora biti uključena važeća akciza za tekuću godinu - pojašnjava Kovačević.

Dvije akcize

Napominje i da po pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije akcize, proporcionalnu i fiksnu. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu definirano je da će se od 1. januara 2018. na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Kovačević je kazao da veliki proizvođači Upravi za indirektno oporezivanje BiH zahtjeve dostavljaju mjesec prije stupanja novih cijena na snagu.

Brojke

4,80 KM kutija bilo koje vrste „Filtera 160“ 

4,50 KM kutija bilo koje vrste „Yorka“ 

10 feninga više koštat će „Walter Wolf“ Zadnje dodane

Preminuo Slobodan Popović

Nekadašnji istaknuti član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a potom i Partije demokratskog progresa, Slobodan Popović, preminuo je jučer u Banjaluci

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.