Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bijela kuća potvrdila: Netanjahu je lagao

13. 02. 2018 - 09:16
|
|
by udrimuski.ba / agencije / avaz
|
foto: arhiva

Bijela kuća demantirala je tvrdnju premijera Izraela da je razgovarao s administracijom predsjednika SAD o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

- Izvještaji da su SAD diskutirale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu su pogrešni. SAD i Izrael nikada nisu diskutirali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje isključivo na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi - kazao je sinoć portparol Bijele kuće Džoš Rafael (Josh Raffel).

Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prethodno je  rekao da već "neko vrijeme" razgovara s američkom administracijom o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne partije Likud, izjavio je portparol David Amsalem.

- Premijer Benjamin Netanjahu obavijestio je Amerikance o inicijativama iznesenim u Knesetu (parlamentu) i oni su izrazili svoju nedvosmislenu poziciju da su posvećeni napredovanju mirovnog plana predsjednika Trampa (Trump) - navedeno je nekoliko sati kasnije u saopćenju, u kome se sugerira da su američki zvaničnici odbacili ideju.

Uslijedio je demant Bijele kuće da se o tome ikada razgovaralo.

Radi se o Zakonu o suverenitetu koji podržava desničarski lobi, a koji predviđa aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izrael je osvojio tu teritoriju u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Istočnim Jerusalemom. Tada je osvojen i Pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali živi više od 600.000 Jevreja među tri miliona Palestinaca. Mnogi izraelski desničarski političari vjeruju da imaju šansu da provedu planove o aneksiji dijelova ili čitave Zapadne obale dok traje Trampov mandat.

Jučerašnja Netanjahuova izjava izazvala je oštre kritike generalnog sekretara PLO Saeba Erekata, koji je rekao da Izrael jednostrano odlučuje o pitanjima konačnog statusa u koordinaciji sa SAD. Nakon demanta Bijele kuće da se o tome razgovaralo, izraelska opozicija rekla je da je Netanjahu lagao.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.