Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

SA SESTROM JUNAČKI POGINUO ZA SLOBODU: Znate li koji je Banjalučanin napisao stihove partizanske pjesme "Po šumama i gorama"?

03. 08. 2019 - 14:25
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: prtscr

"Po šumama i gorama" je partizanska pjesma nastala tokom Narodnooslobodilačkog rata.

Melodija potiče od Crvene armije u Sibiru iz razdoblja Ruskog građanskog rata. Ruska verzija, poznata pod nazivom Po dolinama i gorama (rus. По долинам и по взгорьям) je 1929. proglašena za Partizansku himnu. Popularnost ove pjesme se vremenom proširila izvan granica Sovjetskog Saveza. Tokom Španskog građanskog rata nastala je verzija na španskom jeziku. Tokom Drugog svjetskog rata pjesma je doživjela novu popularnost kako među pripadnicima Crvene armije, tako i među pripadnicima oslobodilačkih pokreta širom Evrope, pa tako nastaju verzije na francuskom, njemačkom, grčkom i drugim jezicima. Posebnu popularnost je stekla verzija na srpskohrvatskom jeziku koja je postala nezvanična himna jugoslovenskih partizana.

posumamaigorama

Tekst za poznatu partizansku pjesmu „Po šumama i gorama” je napisao Banjalučanin Mirko Kovačević, koji je živio u banjalučkom naselju Mejdan/ Obilićevo. "Autor ove partizanske pjesme Mirko Kovačević i njegova sestra Zora živjeli su u ovom dijelu grada, a 1941. godine poši su u revoluciju i junački poginuli za slobodu" piše na spomen ploči na kući u ovom banjalučkom naselju.

Tekst pjesme: Po šumama i gorama

Po šumama i gorama naše zemlje ponosne idu čete partizana, Slavu borbe pronose!

Neka čuje dušman kleti Krvavi se vodi rat, Prije ćemo mi umrijeti Nego svoje zemlje dat'!

Kaznićemo izdajice, Oslobodit narod svoj, Kazaćemo cijelom sv'jetu Da se bije ljuti boj!

Crne horde nas ne plaše, Krv herojska u nas vri, Mi ne damo zemlje naše Da je gaze fašisti!

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!