Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ante Tomić: Da sam ja neko…

12. 12. 2019 - 14:21
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Ilustracija

Ljiljani i dalje u srcima: Da sam ja neko…

"Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!
Da sam ja neko, učio bih djecu, da i nad Bosnom lete razne ptice, da Bosnom cvrkuću vrapci, poje slavuji, ali i da na bosanskoj zastavi nema mjesta za orlušine!
Da sam ja neko, učio bih djecu da mi Bosanci volimo akšamluk i noćni ašik, ali da mjesec i zvjezda nemaju šta tražiti na bosanskoj zastavi!
Da sam ja neko, isto bih tako djecu učio da trokutići i zvjezdice svoje mjesto potraže na baterijama, a ne na zastavi Bosne ponosne!
Udahnite djeco miris ljiljana!"

Ante Tomić

zastavaljiljanibosna

Prije 21 godinu Bosna i Hercegovina je dobila novu zastavu – tačnije 04. februara 1998. godine.

Mnogo veće emocije građana naše države vezane su za prethodnu zastavu s ljiljanima, koja je u osnovi i simbol srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva i vladarske kuće Kotromanića.

 Zadnje dodane

Iz mentalnog karantina u sanitarni i – nazad

Hoćemo li izlaskom iz sanitarnih karantina, napustiti i naša nova-stara mentalno-ideološka zatočeništva i zablude, izliječiti naše generacijske pandemije? Izaći iz naših alternativnih “istina”, paralelnih stvarnosti i simulakruma? Hoćemo li se boriti za novo socijalističko i građansko društvo demosa, a ne etnosa?

Drago Bojić: Za više nade

Strah od koronavirusa ne treba podcjenjivati, ali ne treba ni dopustiti da strah i panika zavladaju našim svijetom. Baš u trenucima straha treba podržavati i sačuvati svoje osobne nade i nade drugih ljudi i cijelog čovječanstva. Na taj način ćemo sačuvati životni optimizam. Više humanosti i solidarnosti, znači manje straha i očaja. I više optimizma i aktivne nade

Senicid, riječ mjeseca

Senicid je novolatinska složenica od senex i od caedere. Ubijanje staraca. Složenica je zamalo ušla u zakone, a u običaj je ušla davno, običaji su jači od zakona, i senicid je kao običaj bio običavan u različitim kulturama. Senicid ovoga mjeseca izvršava virus nazvan zanosnim imenom Corona. Vijenac, kruna, stephanos