Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

GOVORNICA: Danas kad postajem funkcioner

12. 01. 2018 - 11:00
|
|
by udrimuski.ba/Darko Došlo
|
foto: udrimuski.ba

Danas kad postajem funkcioner, obećavam da ću...

Izjavom pred kompletnim auditorijem FTV-a, u vrlo gledanoj, Duškinoj emisiji ,"Pošteno'', o tome da će dres nezavisnog analitičara, zamijeniti  političkom odorom SBB-a, Fahrudina Radončića, diplomirani politolog i sad već bivši menadžer CCI-a Adis Arapović, gotovo da je pobijedio i 9.januar. Adis kaže da je po gledanosti i komentarima pobijedio i Dodikov 9.januar, ali ipak mislim da nije. Gdje će na Dodika?:) A šta se stvarno dogodilo i zbog čega je jedan NVO analitičar, ma koliko obrazovan i informisan bio, odjednom postao toliko interesantan? Do juče objektivni, nezavisni analitičar, a od prije tri dana zavisni političar, Adis Arapović, za jedan dio medija, a i građana Bošnjaka, kriv je...                                                                                                                            

Što je obrazovaniji od većine političara. 

Što nije ostao analitičar, nego se pridružio političarima, koje je do juče tako oštro i uspješno kritikovao.                               

Što poznaje više stranih političara od kompletnog Vijeća ministara, uključujući  i predsjedavajućeg, što opet podrazumjeva znanje i aktivnu upotrebu stranih jezika.

Što njegov novi šef, ne govori dobro Bosanski jezik, a prema tvrdnjama ne upućenih, nema ni državljanstvo BiH...   

arapovicadiscci             

Dakle, Adis Arapović je kriv, zbog toga što je otišao u Radončićevu stranku, čija potpredsjednica je njegova zakonita supruga, koja je nešto ranije i sama krenula u političke vode. (Trebalo je navodno da  postane član druge, rivalske stranke (npr. SDA), pa da krene u napad na SBB i vlastitu ženu?)

Pokušavajući da što realnije sagledam Adisov slučaj, gledam njegove naočale i mislim kako ga se sjećam i po neobičnim okvirima koje je znao nositi. Mislim i da je znao privući pažnju slušalaca i gledalaca, navodeći primjere nerealnog trošenja državnog novca i sl. Čuo sam da je radeći taj posao, godinama zarađivao dobru lovu, ali opet kontam da lik nešto zna u životu!? A nije ni jedini, koji je uzeo neku lovu strancima, učestvujući zauzvrat u velikoj društvenoj igri ''pranja'' novca.

Došao je na moj poziv u emisiju, bez ustezanja i vrlo korektno. Javio se na poruku i u samo par rečenica, dogovorili smo njegovo gostovanje u ''Govornici''. Njegov izgled i nastup, također mi je prihvatljiviji, nego kod većine drugih političara i javnih ličnosti koje sam upoznao.

Možda griješim, ali mi je na trenutke sve ličilo na jednu ozbiljnu predizbornu emisiju, (u kojoj stranački kandidat gine za narod, u trećem dijelu odmah nakon reklama). Razgovarali smo, ali je Adis mnogo više sam govorio, čak i o onome što ga nisam pitao.

Kaže da mu je sve kristalno jasno, da apsolutno prihvata stvarnost, uključujući sve dobre i loše strane društva, ali da je ipak odlučio da se bori. Kroz dugogodišnje iskustvo na poslu, baveći se aktivno političarima i njihovim politikama, kao i strankama, Arapović je kako tvrdi, saznao mnogo toga, što će mu sada kao političaru, jako dobro doći. Mogao je kaže i da ostane analitičar, ali je procijenio, da se jednostavno više nema vremena i da se aktuelna vladajuća garnitura (njih 50 kako on ima običaj reći), mora smijeniti. Osim toga, Arapović tvrdi da dolazi vrijeme promjena i da će ljudi uskoro podići svoj glas, protiv svega što im smeta. Prema njegovom mišljenju, smjena generacija političara i dolazak novih, mladih i pametnih ljudi, donijeće potrebne ideje i promjene u političkom smislu.

Zašto SBB? To je jako dobro pitanje. Iako se Arapović brani, tvrdeći da posao šefa u Izbornom štabu SBB-a, može uspješno obavljati svaki profesionalac, ili time da je SDA kompromitovana itd., takve i slične teorije o ''njegovom'' izboru stranke, padaju u vodu samo zbog jedne, ali jako vrijedne činjenice. Naime, radi se o tome da je aktuelna potpredsjednica SBB-a, Adisa Omerbegović Arapović, njegova zakonita supruga. Smije li ući u drugu stranku i napasti vlastitu ženu i njenu stranku, ne treba ga ni pitati. Ni Adisa ni mnoge druge!

Šalim se naravno, ali više od 90% pitanja, koja su Adisu Arapoviću, postavili slušaoci emisije ''Govornica'' na Radiju Otvorena mreža, ustvari su pitanja za Fahrudina Radončića. Baš zato što je i stranka u koju je ušao - Radončićeva. A zašto je konačno ušao u Radončićev SBB? Možda je to ipak više problem SDA, nego samih građana, tj.biračkog tijela.

Tokom emisije primjetio sam (kako već rekoh), da Adis u svojoj, na momente gotovo izbornoj retorici, koristi vrlo krupne riječi, pa čak daje i neka obećanja. A tek je tri dana političar (kontam)!?

S druge strane, pojedini slušaoci su bili jako nekorektni, s komentarima na račun njegovog stranačkog šefa, umjesto konkretnih pitanja i sl. Jedan stalni slušalac je u okviru emisije, priredio vlastiti intervju sa Adisom Arapovićem. Sreća pa nije imao mnogo pitanja (svega 5-6), pa se nisam ono baš predugo, osjećao zapostavljen i izbačen iz vlastite emisije.

Na kraju ''Govornice'', novi šef izbornog štaba SBB-a, Adis Arapović, obećao je da ćemo se ponovo sresti nakon izbora i razgovarati u novoj emisiji. Ukoliko se slučajno dogodi da on ne dođe, upozorio je da će to značiti da nije uspio u svojoj misiji. Ili je možda, kako su neki slušaoci ocijenili, pogriješio u izboru stranke. A mogao je i osnovati vlastitu stranku za sebe i suprugu. Ko će ga znati?

 

D.Došlo

 

 

 Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo