Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Predstavljen uređaj koji prevodi sa 80 jezika

10. 01. 2018 - 14:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Holandska kompanija "Travis" predstavila je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu uređaj koji u realnom vremenu prevodi sa 80 jezika.

- Tehnologija nas povezuje onoliko koliko možemo međusobno da se približimo, ali pravo povezivanje se neće desiti dok se svi ne budemo međusobno razumjeli - rekao je predstavnik "Travisa" Rob Selander.

On je dodao da ova kompanija želi da "sruši barijere među jezicima", prenose agencije.

Uređaj koristi kompjuteriziranu "cloud" bazu podataka za kombiniranje 80 jezika, a kompanija radi i na digitaliziranju manje poznatih svjetskih jezika.

- Kada se jezik jednom digitalizira, ne samo da se može koristiti u tehnologiji prevođenja, poput "Travisa", nego i u svrhu edukacije i očuvanja - izjavila je menadžer ove firme za međunarodne poslove Elisa Glori (Glory).

Ona je dodala da digitaliziranje jezika pomaže njihovim govornicima da koriste prednosti tehnologije davanja glasovnih komandi kompjuterima ili korištenja virtuelnih asistenata.

Selander je rekao da je u pretprodaji naručeno više od 80.000 uređaja za prevođenje po cijeni od 199 dolara i da je većina već isporučena.

 Zadnje dodane

Preporučujemo