Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

IZ SATA U SAT: Vijesti Radija OTVORENA MREŽA

03. 01. 2018 - 14:40
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: FENA

Muškarac poginuo prilikom rušenja bloka Termoelektrane u Tuzli

Pedesetsedmogodišnji muškarac inicijala R. S. nastanjen na području općine Lukavac smrtno je stradao u krugu Termoelektrane u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK). Iz MUP-a su istakli da se nesreća dogodila oko 11:15 sati te da je R. S. bio zaposlenik firme koja je radila na rušenju jednog od rashladnih blokova Termoelektrane u Tuzli. Muškarac je pao s još uvijek neutvrđene visine, a na mjestu nesreće se nalaze službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla i kantonalni tužilac koji će utvrditi okolnosti usljed kojih je došlo do ove nesreće sa smrtnim ishodom.

Zabrana uzgoja životinja radi krzna stupila na snagu

Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički je stupila na snagu s 1. januarom ove godine, a da li će tako ostati, odlučit će Predstavnički dom na jednoj od prvih sjednica 2018. godine. Ova činjenica znači da farme krzna koje nastavljaju s radom do konačne odluke Parlamentarne Skupštine BiH, rade nezakonito. Ukoliko Predstavnički dom odluči produžiti rok stupanja na snagu zabrane do 2028. godine, samim tim dodatno narušava pravnu sigurnost ove zemlje, uzimajući u obzir da bi se navedeni rok produžio u vrijeme kada je isti već na snazi.

Od februara elektronsko podnošenje PDV-a i akciznih prijava

Uprava za indirektno oporezivanje od početka 2018. godine uvodi elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava za poreske obveznike. UIO će danas putem elektronske pošte za 1.614 velikih poreskih obveznika proslijediti Izjavu o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga, koju obveznici moraju popuniti, te potpisanu i ovjerenu dostaviti u nadležni regionalni centar UIO do 12.1.2018. godine. Nakon pristiglih popunjenih Izjava o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga UIO će sve velike poreske obveznike registrovati po službenoj dužnosti na novi E-PORTAL do 1.2.2018. godine, kako bi se januarska PDV i akcizna prijava mogla podnijeti elektronskim putem do zakonskog roka, a to je 10.2.2018. godine.

U New Yorku 1.500 sigurnosnih barijera za sprječavanja napada vozilima

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio objavio je planove za postavljanje 1.500 čeličnih uličnih barijera radi sprječavanja napada vozilima. On je kazao da su te zaštitne prepreke dio investicije u sigurnosnu infrastrukturu u vrijednosti od 50 miliona dolara, izvještava BBC. Taj potez uslijedio je nakon dva napada vozilima tokom 2017. u kojima je ubijeno ukupno devet osoba.

Uhapšeno šest potencijalnih članova ekstremne desnice

Službenici za antiterorizam u policiji Velike Britanije uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su članovi desničarske grupe "Nacionalna akcija", saopšteno je iz britanske policije. U saopštenju se navodi da se petorica muškaraca i jedna žena iz centralnog i sjevernog dijela Engleske nalaze u pritvoru, po pravilima iz zakona o borbi protiv terorizma, i da je u toku pretres imovine na nekoliko lokacija. Neonacistička grupa je postala prva organizacija ekstremne desnice koja je zabranjena u Velikoj Britaniji 2016. godine, nakon ubistva poslanika DŽoa Koksa, čije je ubistvo desničarska grupa pohvalila.

SPORT INFO

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon trodnevne pauze za novogodišnje praznike danas će se ponovo okupiti na Ilidži i nastaviti pripreme za odlučujuće susrete sa Švicarskom u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Hrvatskoj. Prvi susret igrat će se 10. januara u St. Gallenu, a revanš tri dana kasnije u tuzlanskom Mejdanu.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo