Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

VIJESTI Udri Muški

26. 12. 2017 - 07:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: N1

KANTONALNI SUD U BIHAĆU BEZ ODLUKE O PRITVORU TIGRA

Kantonalni sud u Bihaću juče na ročištu nije donio odluku o eventualnom određivanju pritvora za Hamdiju Abdića Tigra, ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa Armije RBiH, i još četiri osobe, koji su osumnjičeni za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića, nakon što je Tužilaštvo unsko-sanskog kantona tražilo izuzeće ovog suda. Predstavnici Tužilaštva najprije su tražili izuzeće sudije za prethodni postupak Reufa Kapića, koji je trebalo da odlučuje o ovom predmetu, a potom je zatraženo da o cijelom slučaju odlučuje neki drugi sud. Ovakav zahtjev Tužilaštvo unsko-sanskog kantona obrazložilo je sumnjom u nezavisnost Kantonalnog suda prilikom donošenja te odluke, tako da će o svemu konačnu odluku narednih dana donijeti Krivično vijeće ove pravosudne institucije.

MUP IZUZEO DOKUMENTACIJU IZ KOMISIJE ZA KONCESIJE SRPSKE

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS izuzela je iz Komisije za koncesije RS dokumentaciju u okviru istrage koja se vodi protiv ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića, a u vezi sa izmjenama pravilnika o visini koncesione naknade, saznaje portal Capital.ba. Spornim izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS, pojedinim koncesionarima omogućena je besplatna eksploatacija uglja, a naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje drastično smanjena. MUP je još prije nekoliko mjeseci pokrenuo istragu u vezi sa izmjenama pravilnika, a na pitanja u vezi sa ovom temom samo su kratko odgovorili da se istraga sprovodi i da ne mogu otkrivati više detalja.

NA RAVNOJ PLANINI OTVORENA PRVA KABINSKA ŽIČARA U BIH PO UZORU NA SVJETSKA SKIJALIŠTA

U Ski-centru Ravna planina juče je svečano otvorena kabinska žičara - gondola, prva te vrste u Bosni i Hercegovini. Gondola je instalirana na skijalištu Ravna planina na Palama, a po uzoru na svjetska skijališta, od ove zimske sezone obogatće i turističku ponudu ovog dijela BiH. SKOP 3 GONDOLA: U ovoj prvoj fazi dužina putanje gondole do vrha Ravne planine je 1.350 metara, a završetkom projekta, tačnije povezivanjem s Jahorinom, dužina te putanje biće blizu šest kilometara. Vlasnik Ski-centra Veljko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.

PROPAO POKUŠAJ ALBANACA DA UKINU SPECIJALNI SUD ZA RATNE ZLOČINE

Nakon što su kosovski predsjednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, u subotu, bezuspiješno pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud spremio optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK, a prvi na meti u februaru naredne godine biće brat Ramuša Haradnija, a zatim i Hašim Tači i Kadri Veselji. Tači, Haradinaj i Veselji, zahtjev su pravdali peticijom veterana OVK da se ukine Sud, ali su dobili podršku 43 od potrebnih 61- og glasa. Protiv su bile opozicione albanske stranke i srpska lista koji su napustili sjednicu, te je u nedostatku kvoruma proglašena zimska pauza.

SPORT INFO

Safet Sušić više nije trener Alanjaspora, prenijeli su mediji u Turskoj. Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije BiH, koji je "Zmajeve" odveo na Mundijal u Brazil 2014. godine, sporazumno se razišao s turskim klubom. Alanjaspor se trenutno nalazi na 13. mjestu turske Super Lige. Turski mediji pišu da su problemi nastali kada se povrijedio Brazilac Vagner Lav, koji nije igrao u četiri susreta, ali su i podvukli da Sušić nije jedini uzrok loših nastupa ove ekipe.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo