Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

VIJESTI Udri Muški

25. 12. 2017 - 06:59
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: avaz

KATOLIČKI VJERNICI ŠIROM SVIJETA DANAS PROSLAVLJAJU BOŽIĆ

 Katolički vjernici u BiH i širom svijeta, proslavljaju danas najradosniji kršćanski praznik Božić, a više stotina vjernika okupilo se noćas u i ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, kako bi prisustvovali svetoj Božićnoj misi ponoćki. Misu je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. On je pozdravio sve prisutne vjernike u Katedrali i ispred nje, a potom u propovijedi naglasio da je bit Božića u ljubavi. Želim da ova noć obuhvati svako srce i da niko ne osjeti da je odbačen - dodao je kardinal Puljić.

SARAJLIJE ODALE POČAST HRABROM SUGRAĐANINU

 Bacanjem bijelih ruža u Miljacku, sa mosta na Dolac Malti, stotinjak građana Sarajeva, juče je odalo počast Irhanu Foči - Nanetu, koji će ostati zapamćen kao heroj, koji je žrtvovao svoj život, kako bi pomogao prijatelju, javlja Faktor.  Fočo se utopio prošle sedmice, nakon što je skokom u nabujalu Miljacku, pokušao da spasi prijatelja Aldina Mulića. Tijelo Irhana Foče, pronađeno je dva dana kasnije u Visokom, te je prije dva dana ukopan, dok se potraga za Aldinom Mulićem nastavlja. Pripadnici FUCZ danas će na području Bentbaše, podići branu, nagon čega će početi pretragu korita rijeke Miljacke.

BEOGRADSKA NOVOGODIŠNJA JELKA SKUPLJA OD ROKFELEROVE

Novogodišnja jelka na Trgu Republike u Beogradu, koja je svojom visinom, a posebno visokom cijenom, privukla pažnju javnosti, sinoć je zasjala punim sjajem, prenosi Hina. Gradska uprava Beograda, suočiće se s' krivičnom istragom, nakon što je istraživački portal Pištaljka.rs, otkrio da je ''Božićno drvce'' plaćeno 83.000 eura. Gradonačelnik Siniša Mali je "iznenađen iznosom", najavio raskid ugovora, dok je izvođač radova, Kompanija "Keep light" saopštila, da će već postavljeno drvce pokloniti Beograđanima, kao svoj doprinos prazničnom duhu grada.

USVOJENA REZOLUCIJA UN O MJANMARU

Generalna skupština UN, zatražila je juče od Mjanmara, da okonča vojnu kampanju protiv muslimana Rohinja i uspostavljanje specijalnog predstavnika UN-a, uprkos protivljenju Kine, Rusije i nekoliko regionalnih država. Rezolucija koju je predložila Organizacija islamske saradnje usvojena je sa 122 glasa "za", deset "protiv" i 24 uzdržana. U rezoluciji se poziva Vlada, da dozvoli pristup humanitarnim radnicima, da osigura povratak svih izbjeglica i da se odobri puno pravo na državljanstvo Rohinjama.

SPORT INFO

 Mladi bosanskohercegovački MMA borac, Roberto Soldić, ostvario je proteklog vikenda, najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Mladić rođen u Vitezu, impresionirao je borbom protiv favorizovanog protivnika, iako je borbu prihvatio samo deset dana ranije. Soldić je u tri runde razbio KSW prvaka velter kategorije, Poljaka Borisa Mankovskog i uzeo pojas prestižne evropske promocije.

***
Anonimni dobročinitelj, otplatio je prošlog petka dugove za struju za 15 porodica iz Prozora-Rame.  Kako saznaje lokalni portal Rama-Prozor.info, muškarac koji nije želio da njegovo ime bude objavljeno, pobrinuo se da ove porodice, najradosniji kršćanski praznik ne dočekaju u mraku. Iz Elektroprivrede HZHB, Prozor-Rama, saopštili su da im je dobročinilac poznat, jer već nekoliko godina upravo pred Božić, na ovaj način pomaže ljudima u stanju socijalne potrebe.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo