Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

VIJESTI Udri Muški

19. 12. 2017 - 07:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: arhiva

NEMA NIŠTA OD HRVATSKOG ENTITETA U BIH PORUČUJU IZ AMBASADE SAD U SARAJEVU

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH saopštila je da su SAD posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno BiH kao "demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom".
"Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima", navodi se u reakciji ambasade SAD-a u BiH nakon što je

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović izjavio da je treći entitet realna mogućnost za BiH, i da o tome treba razmišljati.

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE PODRŽALA SUSPENZIJU I SMANJENJE CARINSKH STOPA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dao je pozitivno mišljenje na odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu i uputio je u dalju proceduru usvajanja Savjetu ministara. Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da je ova odluka značajna za domaće privrednike i poboljšava uslove poslovanja domaćih proizvođača, zadržava postojeća i eventualna otvaranja novih radnih mjesta.

NOVALIĆ DEMANTUJE TVRDNJE DA NIJE HTIO PRIMITI POLICAJCE, ISTIČE DA JENDOSTAVNO NIJE BIO U KANCELARIJI

Premijer FBiH Fadil Novalić oglasio se povodom jučerašnjeg protesta policajaca u Sarajevu koji traže povoljnije uslove penzionisanja, poručivši da predstavnike policajaca nije primio jer jednostavno nije bio u kancelariji. Novalić poručuje da je u prethodnom periodu učestvovao u razgovorima o pitanju penzionisanja policajaca u FBiH te da mu je žao što dogovor nije postignut. Policijski sindikati za sutra su najavili nove proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu, poručujući da neće odustati od zahtjeva.

VAŠINGTON ULOŽIO VETO NA REZOLUCIJU O JERUSALIMU

SAD uložile su sinoć veto na egipatsku rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Јerusalima kao prijestonice Izraela. Preostalih 14 članica glasalo je "za" rezoluciju u kojoj se ne pominju direktno ni SAD niti Tramp, već se izražava duboko žaljenje zbog nedavnih odluka po pitanju statusa Јerusalima.

SPORT INFO

RUKOMETNA REPREZENTACIJA BIH IZABRANA ZA NAJBOLJI SPORTSKI KOLEKTIV U BIH

Rukometna reprezentacija BIH izabrana je za najbolji sportski kolektiv BIH prema ocjeni "Pokreta za Evropu i evropske integracije", a uz prisustvo mnogih svjetskih ambasadora i visokog predstavnika Valentina Inzka, kao i predstavnika političkog i javnog života naše zemlje. Ovo izuzetno priznanje primio je direktor rukometnih reprezentacija Gordan MuzurovićZadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo