Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

IZ SATA U SAT: Vijesti Radija OTVORENA MREŽA

06. 12. 2017 - 14:35
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: avaz

NEMA KONAČNOG DOGOVORA U VEZI SA PITANJEM GRANICA SRBIJE I BIH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, nažalost, na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije bilo moguće da se dođe do konačnog dogovora o pitanju granica i da je Srbija dala sve od sebe da bude postignut sporazum i iznijela kompromise. Vučić je istakao da je razgovarano o unapređenju prijateljskih odnosa i da se gleda kako izbjegavati sve ono što bi moglo da bude problematično za jednu ili drugu zemlju, dodajući da je osim razgraničenja, bilo riječi i o auto-putu Beograd-Sarajevo i odnosu BiH prema Kosovu i Metohiji. Što se tiče utvrđivanja granica, Vučić je rekao da je Srbija u "non pejper" formi dala BiH prijedloge, a model je takav da Srbija želi da ima hidroelektrane "Zvornik" i "Bajina Bašta" u cjelini na teritoriji Srbije. Predsjednik Srbije je rekao da je u vezi sa izgradnjom brzog puta Sarajevo - Beograd prihvaćen stav Predsjedništva BiH, koje još nije donijelo konačnu odluku, ali je bliže rješenju da on ide preko Bijeljine. Vučić je naglasio da je zahvalan za

stav Predsjedništva BiH, koji je iznio predsjedavajući Dragan Čović, odnosno da dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o pitanju Kosova i Metohije, BiH će imati stav kao i Srbija.

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA POČELA SA SAT ZAKAŠNJENJA

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH počeli su danas sa skoro sat zakašnjenja sjednicu na čijem dnevnom redu je Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu, rebalans budžeta FBiH za ovu godinu, te Nacrt zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Sjednici prisustvuju i predstavnici sindikata policije koji traže rješenje pitanja penzionisanja policijskih službenika s obzirom da zakon o PIO kakav je predložen umanjuje njihove penzije i do 30 odsto kada ovaj zakon stupi na snagu. Nacrt zakona o PIO, koji je federalna Vlada utvrdila 24. oktobra, predviđena su jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 odsto i pet odsto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

BORCI SPRIJEČILI DELOŽACIJU NEDŽADA MUHAREMOVIĆA

Treća po redu deložacija ratnog vojnog invalida Nedžada Muharemovića iz stana koji je u njegovom vlasništvu i danas je odgođena nakon što se pred zgradom okupilo nekoliko njegovih saboraca koji su tijelima spriječili deložaciju Muharemovića. Muharemović je prije 13 godina kupio stan u kojem danas živi, a iako je papirologija o prijenosu vlasništva stana legalno završena, Muharemović ni danas nije znao šta će se dogoditi s njim i njegovom porodicom. Nekoliko desetina boraca okupilo se danas ispred zgrade u kojem se nalazi Muharemovićev stan. Ovaj put rješenje o deložaciji potvrđeno je i odlukom Vrhovnog suda koji je naredio vraćanje stana ranijem korisniku Nerminu Prgudi. Policija i službenici Gradske uprave nisu se dugo zadržali pred zgradom, a predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Alija Redžić je izjavio da će on i kolege svojim životima braniti prava boraca, baš kako su branili i na ratnim kotama.

U PONEDJELJAK U ZAGREBU KOMEMORACIJA PRALJKU

Komemoracija Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici, biće održana u ponedjeljak u dvorani "Lisinski" u Zagrebu, javili su hrvatski mediji. Na komoraciji će o Praljku govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta, a klapa "Drača" iz Mostara izvešće pjesmu "To je zemlja dide mog", prije himne koju će otpjevati klapa "Svetog Juraja". Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u BiH.

NAJRAZORNIJI POŽAR BUKTI U JUŽNOJ KALIFORNIJI

Najveći i najrazorniji požar koji bukti u južnoj Kaliforniji zahvatio je autoput i stigao skoro do obale okeana, zbog čega su naložene nove evakuacije. Vatrogasci su naveli da je jedan od njihovih glavnih ciljeva sprečavanje da požar koji gori sjeverno od velikog autoputa zahvati priobalne gradove u Kaliforniji. Požar je, međutim, zahvatio područje autoputa kod kamene plaže Solimar, koje se nalazi sjeverozapadno od gusto naseljenog grada Ventura. Mada su ljudi u toj oblasti morali da se evakuišu, zvaničnici su naveli da nedostatak vegetacije ublažava širenje požara.

SPORT INFO

Juniorska reprezentacija BiH saznala je protivnike u elitnom krugu kvalifkacija za Evropsko prvenstvo u Finskoj koje će se održati naredne godine, a u grupi s našoj selekcijom nalaze se ekipe Danske, Turske i Austrije. Mečevi elitnog kruga kvalifikacija na rasporedu su na proljeće 2018. godine, a plasman na Evropsko prvenstvo osiguraće pobjednici grupa. Evropsko prvenstvo igra se od 16. do 29. jula, a titulu prvaka brani reprezentacija Engleske.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo