Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

IZ SATA U SAT: Vijesti Radija OTVORENA MREŽA

23. 11. 2017 - 12:39
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: avaz

BEZ SAGLASNOSTI O REZOLUCIJI O VOJNOJ NEUTRALNOSTI RS

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije postigla saglasnost o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske zbog koje je Klub Bošnjaka pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pa će se o ovom aktu izjasniti Ustavni sud Srpske.Član ove komisije Vojislav Gligić rekao je danas novinarima u Banjaluci da stavovi nisu usaglašeni, jer Klub Bošnjaka nije podnio amandmane na Rezoluciju. Član Zajedničke komisije Mujo Hadžiomerović istakao je da je rad Narodne skupštine na donošenju Rezolucije bio neustavan, te da ovaj dokument ima elemente pravno-političke prirode.

PRIJEDLOG DA DUMA REAGUJE NA HAŠKU PRESUDU

Predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin naložio je Komitetu za međunarodne poslove Dume da razmotri prijedlog o potrebi da se reaguje na presudu Haškog tribunala bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.Volodin je izdao nalog, nakon što je za vrijeme plenarnog zasjedanja Dume predsjednik Komiteta Rusije za odbranu generala Mladića, poslanik Pavel Dorohin, predložio ruskom parlamentu da se razmotre načini reagovanja na hašku presudu Mladiću, prenosi RIA "Novosti".

ZENIČKI DOKTORI I STOMATOLOZI SUTRA POTPISUJU KOLEKTIVNI UGOVOR I PREKIDAJU ŠTRAJK

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK sutra će potpisati kolektivni granski ugovor nakon čega će prekinuti štrajk koji traje od 6. novembra. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Upravnog odbora Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović koji je dodao da su nakon potpisanog još jednog Sporazuma o kolektivnom ugovoru s Vladom ZDK odbili prekinuti štrajk i ostati u njemu sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor. "Poučeni ranijim iskustvima odbili smo prekinuti štrajk i ostat ćemo u štrajku sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor. Mi smo pozvani sutra u 9.30 sati na potpisivanje nakon čega ćemo prekinuti štrajk", kazao je Husremović.

OBJAVLJENI NALOZI ZA HAPŠENJE 99 LJUDI U TURSKOJ

Vlasti Turske objavile su naloge za hapšenje 99 osumnjičenih, uključujući ljekare i advokate, a do sada su privele 78 lica u okviru akcije povodom prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara. Vjeruje se da su osumnjičeni koristili aplikaciju za komunikacije sa enkripcijom "Bajlok", za koju vlasti navode da ju je upotrebljavala mreža oko imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD. Ankara optužuje Gulena da je orkestrirao prošlogodišnji pokušaj vojnog udara, što on demantuje. Agencija Anadolija prenosi da snage bezbjednosti tragaju za preostalim osumnjičenim licima u provinciji Antalija.

ČESI DOBIJAJU VLADU 15. DECEMBRA

Češki premijer Miloš Zeman planira da imenuje Andreja Babiša za premijera 6. decembra i da potvrdi njegov pun kabinet 15. decembra, prenio je danas češki javni televizijski servis. Babiševa stranka ANO ubjedljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca, ali nema većinu u skupštini niti je pronašla koaliconog partnera. Babišev predloženi kabinet za sada nije osigurao dovoljnu podršku u parlamentu da bi funkcionisao kao manjinska vlada.

SPORT INFO

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine napredovala je za dvije pozicije prema posljednjoj FIFA-inoj rang listi, a Zmajevi se sada nalaze na 38. poziciji. Naša reprezentacija ima 753 boda i za dvije pozicije je napredovala u odnosu na prethodnu svjestku rang listu, dok u Evropi zauzimamo 23. poziciju. Promjena nije bilo na samom vrhu, a prvoplasirana je ostala reprezentacija Njemačke koja ima 1602 boda, dok je na drugom mjestu Brazil (1483). Na trećem mjestu nalazi se Portugal (1358), četvrtom Argentina (1348), a na petom mjestu nalazi se Belgija (1325).Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti