Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Evo zašto novac treba trošiti na putovanja

21. 10. 2017 - 07:38
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: Ilustracija

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Njujorku pokazalo je da se ključ sreće krije u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima.

Studija koju je predvodio psiholog doktor Tomas Gilovič (Gilovich) trajala je dvije decenije. - Kupujemo stvari kako bismo bili sretni i to nam uspijeva, ali samo nakratko. Nove stvari su nam zanimljive samo u početku, ali se brzo naviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet - pojasnio je Gilovič.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtit ćete čitav život. Gilovič savjetuje da novac koji štedite za novi televizor potrošite na neko putovanje ili novi hobi. - Možete da volite materijalne stvari. Možete čak da mislite da su vezane za vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša iskustva su zaista dio vas - zaključio je naučnik.

avaz.ba/lifestyleZadnje dodane

Preporučujemo