Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Evo zašto novac treba trošiti na putovanja

21. 10. 2017 - 07:38
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: Ilustracija

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Njujorku pokazalo je da se ključ sreće krije u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima.

Studija koju je predvodio psiholog doktor Tomas Gilovič (Gilovich) trajala je dvije decenije. - Kupujemo stvari kako bismo bili sretni i to nam uspijeva, ali samo nakratko. Nove stvari su nam zanimljive samo u početku, ali se brzo naviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet - pojasnio je Gilovič.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtit ćete čitav život. Gilovič savjetuje da novac koji štedite za novi televizor potrošite na neko putovanje ili novi hobi. - Možete da volite materijalne stvari. Možete čak da mislite da su vezane za vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša iskustva su zaista dio vas - zaključio je naučnik.

avaz.ba/lifestyleZadnje dodane

Preporučujemo

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv