Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Kako je nastala pjesma "Sarajevo, ljubavi moja"

07. 03. 2020 - 08:16
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screnshot - youtube

Da li ste se ikada zapitali kako je nastala i ko je napisao kultnu pjesmu „Sarajevo, ljubavi moja“, nekrunisanu himnu bh. prijestolnice? Znamo da ju je otpjevao legendarni Kemal Monteno, veliki muzičar i čovjek koji nas je nažalost napustio i preselio u neki bolji svijet.

No, manje je poznato da je stihove ove prekrasne balade, koje svi pjevušimo, za samo dva sata, napisao Sarajlija, karikaturista, slikar, jedan od osnivača kultnih „Indexa“ i novinar, Alija Hafizović Haf (76).

Bilo je to 1976. godine. Monteno je telefonom pozvao Hafa i rekao: “Haf, hajde, molim te, da mi nešto uradiš, da mi napišeš riječi za jednu pjesmu".

Odgovorio mu je da to nikada nije radio, no Kemo je bio uporan: "Ma, šta to ima veze, ti si bio pjevač i pišeš, pa ti možeš to dvoje sigurno spojiti".

Haf je popustio pod „pritiskom“ prijatelja i pitao ga o čemu se radi, na šta je on odgovorio: "Ja sam skontao jednu pjesmu, zvat će se "Sarajevo, ljubavi moja". Imam melodiju, a ti samo popuni ono što je prazno". A tako je i bilo...

Prvi put, pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja" otpjevao je Kemo te 1976. godine na 10. Vašem šlageru sezone, kada je i pobijedio, a Haf i dan-danas ima malu zlatnu liru. U pjesmu je utkao sarajevski duh, nevjerovatnu ljepotu grada, emocije i čaroliju, u koju se zaljube čak i stranci.Zadnje dodane

Preporučujemo