Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ovo je evropski grad koji ima najmanje stresa na svijetu

15. 09. 2017 - 10:35
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1/Pixabay

Njemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Stuttgart je na prvom mjestu, pokazuje najnovije istraživanje.

Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju prometnu gužvu, javni prevoz, postotak zelenih površina, finansijski status građana uključujući razinu duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Stuttgart je najmanje stresan, Hannover je na trećem, Munchen na petom, a Hamburg, zajedno s Grazom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika, ima drugi najniži nivo stresa.

Švicarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordeaux na šestom, a Edinburgh na sedmom mjestu. Sydney u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Seattle je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a nakon njega Kabul.

ba.n1info.comZadnje dodane

Preporučujemo

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv