Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Zabranjeni raj: Otok 250 ljudi i mnoštva morskih medvjedica

11. 09. 2017 - 16:37
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz

Na prvi pogled Nihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanji naseljeni otok na Havajima, a prostire se na gotovo 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija. 

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune rijetkih školjki. 

Međutim, samo rijetki ga mogu posjetiti. Naziva se zabranjenim otokom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv. 
Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinkler za 10.000 američkih dolara, a njeni nasljednici – porodica Robinson – upravljaju otokom već više od stotinu godina. 

Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na otoku  živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.

nihauavaz

Tu nema izgrađenih ulica, hotela, ni supermarketa. Jednom nedjeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva. 

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobiva se preko solarnih panela. 

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Nihau jedini otok u Havajima na kojem samo rijetki govore engleskim jezikom.

nihauavaz1

Na otoku dominira suh teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima malu baštu sa povrćem i voćem. 

Nihau je dom i za havajsku morsku medvjedicu, a na otoku se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja, prenosi Dnevnik.

 

Good night from Kauai. #kauai #travel #niihau #kauaisunset

A post shared by DisRunnerK (@disrunnerk) on

Izvor: avaz.ba  Zadnje dodane

Preporučujemo