Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Slovenija i Poljska otvaraju 40. evropsko prvenstvo u košarci

31. 08. 2017 - 10:32
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Košarkaške reprezentacije Slovenije i Poljske danas će u 12.45 sati u finskom Helsinkiju igrati prvu utakmicu 40. evropskog prvenstva.

To će biti posljednje evropsko prvenstvo koje se održava u razmaku od dvije godine, a pored Helsinkija, grupna faza će biti odigrana u Istanbulu, rumunskom Cluju i Tel Avivu.

U Helsinkiju nastupaju ekipe u okviru grupe A, u kojoj se još nalaze Island, Francuska, Grčka i Finska. Utakmice grupe B se igraju u Tel Avivu, gdje će igrati selekcije Ukrajine, Izraela, Litvanije, Gruzije, Italije i Njemačke.

Grupa C je smještena u Cluj gdje će igrati Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska.

U Istanbulu će se igrati mečevi grupe D u kojoj su selekcije Velike Britanije, Rusije, Srbije, Latvije, Turske i Belgije.

Prve četiri reprezentacije iz svake grupe napredovat će u grupnu fazu takmičenja, koje će biti u Istanbulu. Pošto je Fiba Europe promijenila sistem evropskih prvenstava, koja će se po novom igrati svake četiri godine, od ovog EP-a neće se igrati utakmice za plasman od petog do osmog mjesta. Taj Eurobasket obilježit će izostanci velikog broja zvučnih imena, tako da će gotovo sve reprezentacije nastupiti s oslabljenim sastavima. Tako će Španija, koja se svrstava među prve favorite za medalju, nastupiti bez Sergia Llulla, Nikole Mirotića, Jose Manuela Calderona, Rudyja Fernandeza, Sergeja Ibake i Felipa Reyesa.

U Grčkoj neće biti Giannisa Antetokounmpa, Nikosa Zisisa i Vassilisa Spanoulisa. Srbija je bez Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Stefana Markovića, Nikole Milutinova, Nemanje Bjelice i Nikole Jokića, a Francuskoj nedostaju Tony Parker, Rudy Gobert, Florent Pietrus, Nicolas Batum, Timothej Luwaw Cabarrot. Italija je ostala bez Danila Gallinarija, Alessandra Gentilea i Andree Bargnanija, Litvanija će nastupiti bez Antanasa Kavaliauskasa, Pauliusa Jankunasa, Robertasa Javtokasa i Domantasa Sabonisa, dok Hrvatima neće igrati Damjan Rudež, Ante Žižić, Miro Bilan, Mario Hezonja i Ante Tomić.

Prvi favorit za zlato je branilac titule prvaka Španija, a iza nje su Srbija i Francuska. Slijede Litvanija, Grčka, Turska, Hrvatska, Italija i Slovenija. Nesporni evropski vladar 21. stoljeća ja Španija, koja je na zadnjih devet evropskih prvenstava osvojila osam medalja,od kojih su tri zlatne.

avaz.baZadnje dodane

Preminuo Žarko Varajić

Bivši član legendarne generacija Bosne, ali i Sutjeske i Al Aina ostat će upamćen kao jedan od istinskih velikana igre pod obručima, naročito zbog 45 postignutig poena u finalu Eurolige u kojem je Bosna bila bolja od Emersona. Njegov rekord ni danas nije srušen

Preporučujemo