Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prvi put nakon 80 godina su vidjeli tajanstvenog majmuna

28. 08. 2017 - 19:18
|
|
by udrimuski.ba/24sata.hr
|
foto: Twitter

Misteriozni i neuhvatljivi amazonski majmun uočen je u divljini prvi put u posljednjih 80 godina. Ovaj saki majmun ima crnu dlaku, a karakteristični su mu zlatni 'pramenovi' na nogama. Prvi put je dokumentiran 1936., a otkrio ga je brazilski zoolog Paolo Vanzolini, po kojemu je kasnije dobio ime, javlja Independent.

Timovi koji su išli na ekspedicije u šume Brazila nakon prve dokumentacije mogli su pronaći samo uginule majmune ove vrste. Laura Marsh, ekspert za sakije, postala je prva koja ih je vidjela žive u posljednjih 80 godina.

- Drhtala sam od uzbuđenja toliko da sam ga jedva uspjela fotografirati - kazala je.

Marsh je organizirala ekspediciju u Amazonu kako bi istražila bioraznolikosti u regiji na granici Brazila s Peruom, ali s posebnim fokusom na pronalazak ove vrste majmuna. Uspjeli su nakon četiri dana istraživanja.

- Uočili smo ga kako trči između stabala na sve četiri. Kreće se više kao mačka - kazala je Marsh.

Izvor: 24sata.hrZadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!