Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Hoćemo li u budućnosti proizvoditi energiju disanjem?

28. 08. 2017 - 09:12
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Grupa naučnika iz SAD-a i Kine pokazala je kako ugljične nanocijevi upletene u rastezljivu nit mogu proizvesti električnu energiju.

Naučnici stalno pokušavaju osmisliti novi način proizvodnje električne energije iz najrazličitijih izvora. Međutim, do sada još nismo čuli za proizvodnju električne energije iz – niti. Studija objavljena u časopisu Science opisuje nit napravljenu od ugljičnih nanocijevi koja proizvodi elektricitet prilikom istezanja. Ideja koja stoji iza ove studije prilično je jednostavna. Autori, grupa naučnika iz Kine i SAD-a, proizveli su grupu ugljičnih nanocijevi i ispleli od njih nit, sličnu staroj rastezljivoj žici za telefon.

Upravo ta rastezljivost zaslužna je za stvaranje elektriciteta. Kada se nit rastegne, rastezanje i trenje oslobađaju naboj iz ugljičnih nanocijevi. Kako bi taj naboj pretvorili u električnu energiju, naučnici su uronili konop u vodu obogaćenu ionima. Tokom eksperimenta uspjeli su stvoriti više od 40 džula energije, ali je ona bila prilično nestabilna. Osim toga, nezgodno je cijelo vrijeme "navlačiti" niti pod vodom. Zato su testirali različite moguće verzije primjene.

U jednom slučaju objesili su niti između bove i tega i uronili u more te prepustili valovima da rastežu niti i stvaraju elektricitet. Naučnici su isprobali i primjenu njihovih niti u izradi odjeći. Tako su uspjeli pokazati kako je moguće uplesti ugljične nanocijevi u tkaninu i iskoristiti kretanje nosioca ili čak njegovo disanje za proizvodnju male količine energije. Ko zna, možda ćemo u budućnosti puniti naše nosive i pametne uređaje zahvaljujući majici koja proizvodi električnu energiju.

avaz.baZadnje dodane

Preporučujemo

Profesor Radiša Antić: „Zlo ne postoji kao imenica i nema ontološku vrijednost“

Antić: „Smisao života je sreća. Cilj ljudskog života je sreća. Depresija je bolest savremenog svijeta, od koje obolijevaju i djeca i tinejdžeri.Svijest mora postati samoreflektivna. Jedina smo inteligencija za koju znamo koja postavlja pitanja univerzuma. Kada bismo mogli doći do smisla, a samo ga Bog može dati, to može dobrim dijelom riješiti probleme sa kojima se suočavamo.“