Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Hana Sokolović: Europsko sveučilište Alma Mater Europaeas

27. 08. 2017 - 11:54
|
|
by udrimuski.ba/Hana Sokolović
|
foto: Hana Sokolović

U sklopu Europskog poslovnog studija na univerzitetu Alma Mater Europaea (Europski centar Maribor), studenti imaju priliku na drugoj studijskoj godini obaviti stručnu ekskurzije i to u Bruxelles, gdje su organizirane posjete institucijama Europske Unije. Posjete obuhvataju Europski Parlament i Europsku Komisiju, gdje se dobivaju informacije o radu ovih tijela, regionalnoj politici ali i praktičnim načinima na koji Europska Unija pomaže mala i srednja preduzeća u zemljama članicama. U okviru posjeta, upoznati smo sa svim osnovnim informacijama o radu EU institucija u Bruxellesu. 

hana3HS

Potom, studenti imaju priliku posjetiti i hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu, te razgovarati s veleposlanikom Matom Škrabalom, koji je za vrijeme naše posjete govorio o statusu te države u Uniji. U konačnici, organizirana je i posjeta EPP (European People's Party), gdje je generalni sekretar ove stranke - Antonio López Istúriz, vrlo otvoreno razgovarao sa studentima o svim pitanjima koja smo imali o statusu država iz kojih dolazimo u Europskoj Uniji.

hana1HS

Vrlo važan aspekt ove ekskurzije je mogućnost da se predstavnicima i stručnjacima iz institucija Europske Unije izravno postave sva pitanja na koja je inače, vjerovatno teže dobiti odgovore putem formalne komunikacije. Razgovori o aktualnim događanjima unutar Unije, informacije o tijelima EU-a te značaju EU fondova u razvijanju malih i srednjih poduzeća samo su neka od iskustva koja su ipak daleko korisnija kad se s njima susretnete na terenu i povežete ih sa do tada stečenim teorijskim znanjem.

Autor: Hana SokolovićZadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“