Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Na Marsu otkrivena voda gdje je niko nije očekivao

21. 08. 2017 - 10:40
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1/Pixabay.com

Nova analiza starih podataka otkrila je da na Marsu postoje velike količine leda i vode na mjestima na kojima se to nije očekivalo, a da je vlaga izostala tamo gdje se najviše očekivala.

Podaci koje je prikupio NASA-in najstariji funkcionalni orbiter, "Mars odisej", pokazali su da se prilično velike količine zamrznute vode nalaze u ekvatorijalnom području Crvene planete.

Takvo nešto nije bilo očekivano ni na osnovu ranijih analiza prikupljenih podataka niti na osnovu naučnih spoznaja.

"U prošlosti smo znali da pod tlom u blizini polova postoji led. Također smo vidjeli manje površine u blizini ekvatora“, rekao je za list "Nju sajentist" Džek Vilson sa Univerziteta Durham u Velikoj Britaniji.

Budući da na Marsu nema drugih značajnijih izvora vodonika, njegova detekcija dobar je indikator količina vode, odnosno leda u tlu.

Stručnjaci smatraju da je jedino logično objašnjenje za ovakve neočekivane nalaze mogućnost da su se istražena područja, koja se danas nalaze oko ekvatora, u prošlosti nalazila na hladnijim geografskim širinama.

Drugim riječima, to znači da je Marsova osa rotacije u prošlosti bila značajno nagnuta u odnosu na današnju.

U ekvatorijalnom području led bi mogao podržavati postojanje mikroba. To znači da bi ona, sa svojim ugodnijim temperaturama, mogla biti zanimljiva i za kolonizatore i za lovce na vanzemaljski život.

ba.n1info.comZadnje dodane

Preporučujemo

Profesor Radiša Antić: „Zlo ne postoji kao imenica i nema ontološku vrijednost“

Antić: „Smisao života je sreća. Cilj ljudskog života je sreća. Depresija je bolest savremenog svijeta, od koje obolijevaju i djeca i tinejdžeri.Svijest mora postati samoreflektivna. Jedina smo inteligencija za koju znamo koja postavlja pitanja univerzuma. Kada bismo mogli doći do smisla, a samo ga Bog može dati, to može dobrim dijelom riješiti probleme sa kojima se suočavamo.“