Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Žižek upozorava: Računari nam otimaju slobodu, ulazimo u postljudski svijet

18. 08. 2017 - 13:41
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: ilustracija

Američki naučnici iskoristili su DNK da hakuju računar, čime je nastavljen trend spajanja ljudskih tijela s kompjuterima, a napredak na tom polju dovešće do toga da ljudi potpuno izgube slobodu i svoj identitet.   

To tvrdi slavni slovenački filozof Slavoj Žižek nakon vijesti da su istraživači Univerziteta u Washingtonu iskoristili DNK za prenos kompjuterskih virusa.  

Bez autonomije  

- Činjenica da je moguće hakovati kompjuter pomoću DNK znači da naš identitet, koji određuje taj DNK, nije ništa više od kompjuterske formule. Naš život i identitet svedeni su na seriju formula. Time efikasno ulazimo u postljudski svijet - rekao je Slavoj Žižek za RT.  

 On dodaje da se nije uplašio konkretnog eksperimenta jer ima i mnogo strašnijih.  

- Ono čega se plašim jeste direktna veza između našeg mozga i kompjuterske mreže, jer mi tu gubimo autonomiju. Uskoro bi kompjuteri mogli da kontroliraju naš um, a da pojedinci i dalje misle da kontroliraju svoje misli i realnost. Čak i u najgore vrijeme nacizma vlast nije mogla da kontrolira šta čovjek misli. S direktnom vezom našeg mozga i digitalne mreže mi gubimo unutrašnju slobodu - kaže Žižek. 

On dodaje da je čovječanstvo ušlo u eru tehnološke dominacije, a da se biologija kao nauka potpuno integrirala u projekat tehnološke dominacije i manipulacije.

zizek

Strašno otkriće 

- Sam život je postao tehnološki proces. Da li DNK zaista određuje naš identitet? Ili smo mi samo biološki automati? Da li imamo neku duhovnu slobodu? Mislim da ako nas DNK u potpunosti određuje, onda treba da brinemo. Na svojevrstan način, tek smo otkrili da nikad nismo bili slobodni. Bili smo automatske mašine, ali nismo to znali. Naša sloboda bila je iluzija. Da li smo automati koje je moguće kontrolirati ili ima nade za našu slobodu? - pita se Žižek.

Izvor: avaz.ba Zadnje dodane

Preporučujemo

Profesor Radiša Antić: „Zlo ne postoji kao imenica i nema ontološku vrijednost“

Antić: „Smisao života je sreća. Cilj ljudskog života je sreća. Depresija je bolest savremenog svijeta, od koje obolijevaju i djeca i tinejdžeri.Svijest mora postati samoreflektivna. Jedina smo inteligencija za koju znamo koja postavlja pitanja univerzuma. Kada bismo mogli doći do smisla, a samo ga Bog može dati, to može dobrim dijelom riješiti probleme sa kojima se suočavamo.“