Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Televizija gubi popularnost

17. 08. 2017 - 17:42
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje
|
foto: ilustracija

Nije novost da je, barem kada se radi o TV pretplatnicima u SAD-u, broj u padu, a ono što se dodatno u skladu s tim događa jest sve manje i televizora u domovima Amerikanaca. Budući da su Amerikanci mahom začetnici trendova, može se očekivati da će i statistika zabilježiti takav trend i u ostatku svijeta vrlo brzo.

Inovacije

Nakon godina rasta broja TV-a u domaćinstvima, nastupio je silazni trend. Naprimjer, 2015, prenosi Recode, domaćinstva su imala prosječno 2,3 televizora, dok je 2009. taj broj iznosio 2,6. Raste i broj onih koji uopće nemaju televizor u svom domu.

Unatoč inovativnim sve većim ekranima televizora i sve boljem kvalitetu, fiksni ekran u domu nije to što je u modi, bar trenutno. Naime, ukupne isporuke televizora padaju od 2015, kada je tržište doseglo svojevrsnu zasićenost, raste broj 4K televizora, no ukupno se ubilježio pad na kraju 2015. od dva posto. Istovremeno, u padu je i broj sati sedmično koje odrade te iste televizije u američkim domovima. Tačnije, TV program namijenjen isključivo gledanju na TV-u sve je manje gledan. Statistika kaže da je u 2012, u američkom domu TV radio 60 sati sedmično, odnosno da je toliko sati utrošeno na gledanje TV programa koji ide uživo, dok je u 2015. taj broj pao na 56 sati po domaćinstvu. No, to ne znači da su ekrani nebitni, dapače, oni na mobitelima, laptopima, tabletima i dalje su u fokusu, što znači da sve ono što se gleda, ne mora nužno biti visoke TV produkcije.

Formati

U svakom slučaju, trendovi i analize po dobnim skupinama pokazuju da milenijci sve manje gledaju klasičan tv-program, a još manje ih zanima klasičan televizor, dok babyboomeri još ostaju vjerni televizorima, no ipak ih privlače i ostali gadgeti koji su nosivi i prenosivi.

Što se tiče TV programa, skloni su raznim formatima, te je izgledno da će zapravo produkcija raznih oblika videoprograma samo bujati. Veliki ekrani vjerojatno neće biti ti koji će nestati, već tek pomoćni TV, jer kada postoji laptop i kvalitetan mobitel ili tablet, nema straha da će nešto promaći pogledu.

Izvor: oslobodjenje.ba Zadnje dodane

Preporučujemo