Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Istraživanje potvrdilo tvrdnju da je viski ukusniji sa ledom

17. 08. 2017 - 15:11
|
|
by udrimuski.ba/ Arnel Šarić
|
foto: Björn CG Karlsson

Konzumenti viskija veoma često tvrde kako kocka leda u čašici čini viski ukusnijim. U diskusiju se umiješala i nauka koja je pokušala dati odgovor na nivou molekularne hemije.

U istraživanju Razređivanje viskija - molekularna perspektiva objavljeno je kako je molekula guaiakol prisutna u viskiju i najodgovornija za specifičan okus. Molekula različito reaguje na različite koncentracije vode i raspršena je u tečnosti. Dodavanjem leda, odnosno razređivanjem malom količinom vode, molekula se podiže na samu površinu, što omogućava puniji ukus.

Istraživanje možete pročitati ovdje.



Zadnje dodane

Preporučujemo

Sarajevo mon amour

Pred brojnom publikom i fantastičnom atmosferom sinoć je zvanično otvoren 25. Sarajevo Film Festival