Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Unutar molekula DNK sakrili maliciozni programski kod

15. 08. 2017 - 09:32
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Ovo je jedna od vijesti za koje bismo očekivali da se pojave u nekoj dalekoj budućnosti, ali ipak je riječ o informacijama iz našeg doba.

Na Univerzitetu Washington naučnici su uspjeli u molekule deoksiribonukleinske kiseline (DNK), koja je jedna od osnova za razvoj staničnih oblika života, ubaciti maliciozni programski kod. Manipuliranjem rasporedom molekula adenina, gvanina, citozina i timina unutar DNK uspjeli su kodirati jednostavan program kojim je moguće hakirati stroj za čitanje sekvenci tih molekula, piše bug.hr.

Osim što su unutar DNK morali ubaciti maliciozni program zapisan u tačno određenom poretku molekula, morali su malo i preraditi mašinu za sekvencioniranje kako bi on pročitao svaku od molekula u binarnom zapisu. Na primjer, molekul adenina mašina je kodirala kao 00, citozina kao 01, i slično. Nakon što su "zaražene" gene dali tako prerađenom mašinu na analizu i dekodiranje, zapis iz molekule je protumačen kao izvršni program te "napadačima" omogućio preuzimanje kontrole nad njime. Iako je ovo "hakiranje" ograničenog dosega i za njega je potrebno imati niz uvjeta koji se moraju ispuniti, naučnici su željeli pokazati da nije nemoguće putem hemijskih spojeva napasti računarske sisteme u laboratorijima.

avaz.baZadnje dodane

Preporučujemo