Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

U budućnosti možda opet budemo koristili kasete

11. 08. 2017 - 18:05
|
|
by udrimuski.ba/hcl.hr
|
foto: hcl

Kad je Microsoft najavio kako će igre s 4K materijalima na Xbox One X konzoli težiti i preko stotinu gigabajta, mnogima to nije najbolje sjelo, pogotovo što će se dio tih materijala morati preuzeti putem interneta i zatim instalirati na tvrdi disk ograničenog kapaciteta. Iako su to još uvijek razumne količine podataka za videoigre, malo je kontradiktorno očekivati da je budućnost distribucije igara isključivo digitalna, s obzirom da nam hardverski dio baš i nije spreman za to.

Međutim, je li distribucija sadržaja na fizičkim medijima doista osuđena na zaborav? Ako pitate Sony i IBM, odgovor je – nipošto. Naime, dvije tvrtke jučer su otkrile novu vrstu magnetske vrpce kao medija koji može pohraniti rekordnu količinu podataka – do 330 terabajta po jednoj vrpci.

Kako je to moguće? Pa, Sonyjeva kaseta sadrži traku dužine tisuću metara na kojoj je gustoća podataka 201 GB po kvadratnom inču. To je 20 puta više od onoga što trenutne magnetske vrpce mogu pohraniti. 

Kakve koristi od toga ima industrija videoigara? Ne baš velike. Ovakve kasete primarno su namijenjene za Big Data sustave i računarstvo u oblaku, a Sony i IBM još nisu odlučili hoće li ovakvo što pretvoriti u komercijalni proizvod. Kasete su idealne za čuvanje podataka (backup), ne i za konstantnu upotrebu, stoga ih vjerojatno nećemo vidjeti kao medij na kojemu će u skorijoj budućnosti dolaziti igre s 16K teksturama.

Izvor: hcl.hrZadnje dodane