Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike

10. 08. 2017 - 16:42
|
|
by udrimuski.ba/B92
|
foto: ilustracija

U jednom polju u Španiji pronađena je kamena ploča sa neobičnim simbolima, prenosi Daily Mail.

Istraživači smatraju da je najvjerovatnije riječ o jednom od najranijih monumentalnih pisama na Iberijskom poluostrvu, ali nisu uspjeli da dešifruju značenje simbola.

Ploča najvjerovatnije potiče iz gvozdenog doba, a jezik sadrži elemente španskog i grčkog jezika, kao i iberijskih, kanaanitskih i istočnoarapskih jezika. U pitanju su kulture koje su u to vrijeme bile aktivne na Iberijskom poluostrvu.

Ploča je dugačka 1.5 metar i široka 85 centimetara, a veruje se da su simboli urezani u nju između devetog i trećeg vijeka prije nove ere, prenosi Antiquity.

Još 2002. godine pronašao ju je farmer koji je obrađivao svoju zemlju u Montoru, ali je tada bačena u stranu.

Dvije godine kasnije, primijetila su je dva šumara, koja su je odnijela u Arheološki muzej u Montoru, gde je ostala narednih osam godina, piše IB Times.

Garsija Sanhuan sa Univerziteta u Sevilji počeo je da ispituje ploču 2012. godine, i ubrzo otkrio da sadrži simbole koji potiču iz različitih jezika.

“Jedna od pretpostavki jeste da ih je urezao nepismen narod, na osnovu onoga što je vidio (a nije razumio) u drugim kulturama. Moguće je da je natpis posljedica kontakta iberijskih naroda sa pridošlicama, najverovatnije Feničanima, koji su tvorci prvog pisma”, rekao je Sanhuan.

 

 

Izvor: b92Zadnje dodane

Preporučujemo