Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Curiosity s Marsa poslao zanimljiv video

09. 08. 2017 - 18:12
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Curiosity

Američka svemirska agencija (NASA) odlučila je da petogodišnjicu boravka svog rovera Curiosity na Crvenoj planeti proslavi zanimljivim video-snimkom.

Riječ je o kompilaciji snimaka koje je Curiosity snimio tokom dosadašnjeg boravka na Marsu. 

Vozilo većinu vremena provodi sakupljajući uzorke pijeska i ispitujući čestice na Crvenoj planeti, ali s vremena na vrijeme, također, načini i poneku fotografiju, uključujući i selfije. 

U maju 2014. rover je pronašao dva velika gvozdena meteorita, duga oko dva metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime "Kameno jaje". 

U januaru 2017. naučnici su primijetili još jedan neobičan objekat, za koji se ispostavilo da je meteorit od gvožđa i nikla. 

Curiosity je za ovih pet godina ukupno prešao 16,51 kilometar, a šta je sve zabilježio na svom putovanju pogledajte u videu.

Izvor: OslobođenjeZadnje dodane

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda