Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Curiosity s Marsa poslao zanimljiv video

09. 08. 2017 - 18:12
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Curiosity

Američka svemirska agencija (NASA) odlučila je da petogodišnjicu boravka svog rovera Curiosity na Crvenoj planeti proslavi zanimljivim video-snimkom.

Riječ je o kompilaciji snimaka koje je Curiosity snimio tokom dosadašnjeg boravka na Marsu. 

Vozilo većinu vremena provodi sakupljajući uzorke pijeska i ispitujući čestice na Crvenoj planeti, ali s vremena na vrijeme, također, načini i poneku fotografiju, uključujući i selfije. 

U maju 2014. rover je pronašao dva velika gvozdena meteorita, duga oko dva metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime "Kameno jaje". 

U januaru 2017. naučnici su primijetili još jedan neobičan objekat, za koji se ispostavilo da je meteorit od gvožđa i nikla. 

Curiosity je za ovih pet godina ukupno prešao 16,51 kilometar, a šta je sve zabilježio na svom putovanju pogledajte u videu.

Izvor: OslobođenjeZadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva

Ad akta: Koronavirus

U „Ad akti“ emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Tatjana Drljić je razgovarala o nezaobilaznoj temi svih svjetskih, ali i domaćih medija