Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Curiosity s Marsa poslao zanimljiv video

09. 08. 2017 - 18:12
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Curiosity

Američka svemirska agencija (NASA) odlučila je da petogodišnjicu boravka svog rovera Curiosity na Crvenoj planeti proslavi zanimljivim video-snimkom.

Riječ je o kompilaciji snimaka koje je Curiosity snimio tokom dosadašnjeg boravka na Marsu. 

Vozilo većinu vremena provodi sakupljajući uzorke pijeska i ispitujući čestice na Crvenoj planeti, ali s vremena na vrijeme, također, načini i poneku fotografiju, uključujući i selfije. 

U maju 2014. rover je pronašao dva velika gvozdena meteorita, duga oko dva metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime "Kameno jaje". 

U januaru 2017. naučnici su primijetili još jedan neobičan objekat, za koji se ispostavilo da je meteorit od gvožđa i nikla. 

Curiosity je za ovih pet godina ukupno prešao 16,51 kilometar, a šta je sve zabilježio na svom putovanju pogledajte u videu.

Izvor: OslobođenjeZadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“