Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nova zanimljiva nebeska pojava: Kiša meteora Perseida

09. 08. 2017 - 18:09
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: Reuters

Astronomsko društvo Orion u petak 11. augusta tradicionalno organizuje javno posmatranje meteorske kiše Perseida.

Događaj će biti organizovan na području ispod planinarskog doma Bijele Vode na Bjelašnici s početkom u 20:00 sati. 

Meteorska kiša Perseida koja potiče od sitnih ostataka materije komete Swift-Tuttle, predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu.

Prelet meteora na nebu ljudi često nazivaju zvijezdama padalicama, nebeskim krijesnicama, a ova meteorska kiša je u narodu poznata još pod nazivom suze Svetog Lovre. 

Obzirom da većina meteora dolazi iz pravca sazviježđa Perzej, po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime. Ovo sazviježđe se u ovo doba godine može vidjeti na sjeveroistočnom dijelu neba.

Iako se u toku jedne godine može opaziti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti, može vidjeti i 100 meteora u toku jednog sata.

Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizuje javni događaj ovim povodom koji će biti propraćen kratkim predavanjima o meteorima, te drugim nebeskim objektima. 

Također će biti upriličen i kratki kurs snalaženja na nebu pomoću sazviježđa (astrognozija), te prikazati načine fotografisanja meteora.

Izvor: N1Zadnje dodane

Preporučujemo