Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Otkriven najveći dinosaurus u istoriji

09. 08. 2017 - 14:48
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: screenshot

Patagotitan mayorum novi je najveći dinosaur koji je ikad hodao Zemljom. Otkrili su ga u Patagoniji, a ova grdosija duga 36 metara bila je teška između 65 i 77 tona i hranila se biljem, prenose 24sata.hr.

Najveći dinosaur koji je ikad hodao Zemljom bio je težak poput Boeinga 737, a pored njega je T.Rex bio poput malog djeteta. 

Div iz prapovijesti bio je težak između 65 i 77 tona, što ga stavlja na vrh ljestvice najvećih životinja koje su ikad hodale Zemljom. Kosti dinosaura kojeg su pronašli pokazuju da je još rastao, što znači da je mogao biti i veći. Grdosiju su otkrili u Patagoniji, pa je i dobio ime Patagotitan mayorum, u čast regiji gdje su ga pronašli te obitelji na čijoj farmi su bili fosilni ostaci.

Dinosaur je po prvi put opisan u najnovijem broju časopsia Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, a iako je ovaj titan bio dug 36 metara, znanstvenici su zbog fragmenata kostiju uvjereni da je bilo i većih primjeraka drugih vrsta.

- Mislim da ovaj rekord neće stajati zauvijek. Ali, od dinosaura koji su dosad prepoznati kao vrste, nemamo niti jednog velikog kao ovog - rekao je koautor studije Diego Pol iz argentinskog Muzeja Egidio Feruglio. Iako je moguće da će netko naći i fosile većih dinosaura, Pol smatra da se vjerovatno bližimo maksimalnoj mogućoj veličini tijela za dinosaure.

arheolozi

Pol je s kolegama na farmi obitelji Mayo otkrio fosile šest različitih dinosara koji pripadaju novoj vrsti. Tih 150 kostiju dalo im je sliku skoro trećine cijelog kostura, što je također fasciniralo znanstvenike. Naime, mnogi drugi dinosauri iz te skupine titanosaura poznati su tek po dijelovima kostiju. Zbog toga će u godinama koje dolaze znanstvenici imati dovoljno materijala za nova otkrića oko anatomije i biologije ovih životinja, prenosi USA Today. 

Znanstvenici znaju da je Patagotitan živio prije 100 milijuna godina, u vrijeme krede, i da je bio društvena životinja. Šest primjeraka koje su otkrili na farmi pokazuju da ih je nekoliko uginulo otprilike u isto vrijeme. Otkriće pokazuje da su se životinje vjerojatno vraćale na isto mjesto, moguće zbog vode. Skupina koju su otkrili ukazuje i na mogućnost da su se držali zajedno kako bi pazili na mlade, smatra Roger Benson s Oxforda.

Izvor: OslobođenjeZadnje dodane

Preporučujemo