Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ugašene dvije stranice za prodaju droge i oružja

21. 07. 2017 - 21:23
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: U.S.Justice Department/Handout via REUTERS

Američke i evropske vlasti ugasile su dvije vodeće internet stranice na takozvanom "dark webu" za trgovinu ilegalnim drogama, saopštio je američki državni advokat i ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Američke vlasti, u saradnji s međunarodnim partnerima u šest zemalja i Europolom, zatvorile su stranicu "AlphaBay", najveće "podzemno tržište" na kome se prodaju različite vrste droga, oružja i druga nezakonita roba.

U operaciji koja se paralelno odvijala u Holandiji zatvorena je slična stranica "Hansa Market".

"Pravosudne snage suočene su s kriminalcima i transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje misle da na 'dark webu' mogu nekažnjeno da čine loše stvari. Ovaj slučaj na kojem su predano radili agenti i tužioci govori da oni nisu sigurni. Ne možete se sakriti. Pronaći ćemo vas", poručio je Sessions.

Administrator stranice "AlphaBay" uhapšen je na Tajlandu i protiv njega je podignuto više optužnica, ali je tokom pritvora izvršio samoubistvo.

Sessions tvrdi da je operacija zadala veliki udarac međunarodnom kriminalu, čak i veći nego u akciji 2013. godine kada je ugašena stranica "Silk Road".

AlphaBay je sadržala oko 250.000 ponuda za ilegalne droge i više od 100.000 ponuda za ukradene dokumente, oružje i nezakonitu robu.

U Europolu kažu da će ova operacija dovesti do pokretanja na stotine novih istraga širom Evrope.

"Krijumčari droge i ostali ozbiljni kriminalci širom svijeta danas su doživjeli veliki udarac", rekao je izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

Sa njima se složio i direktor FBI Andrew McCabe koji je ocijenio da je ova akcija prekretnica u borbi protiv "dark weba".

Istragu su vodili pripadnici FBI u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika DEA i holandskom policijom, a pomoć su pružile i policije iz Velike Britanije, Francuske i Litvanije.Zadnje dodane

Hawkingov glas putuje u svemir

Posmrtni ostaci Stephena Hawkinga će biti smješteni pored najvećih britanskih naučnika nakon što njegov pepeo bude pokopan u Westminsterskoj opatiji, između grobova Charlesa Darwina i Isaaca Newtona.

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.