Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mljac! Palačinke s hladnom kremom i žlicom "ljubavnog napitka"

20. 08. 2019 - 16:00
|
|
by udrimuski.ba/punkufer.hr
|
foto: Shuterstock / screenshot

Slavni talijanski liker Amaretto di Saronno fantastičan je u kombinaciji s kavom za pripremu laganih ljetnih deserata

Amaretto di Saronno slavni je lombardijski liker bademastog okusa koji se priprema od koštica marelica. Talijani ga obožavaju pijuckati uz kekse, dodavati u tiramisu, kao i kreme na bazi čokolade. Legenda o likeru seže u 16. stoljeće kad jeBernardino Luini, slavni milanski slikar i veliki obožavatelj Leonarda da Vincija, oslikavao fresku s motivom Djevice Marije u Saronnu.

Kao model za fresku mjesecima je služila djevojka koja se naposljetku zaljubila u Bernardina. Kao dokaz iskrene ljubavi darovala mu je liker koji je napravila od plodova iz vlastita vrta, a ostalo je povijest. 

Žlica amaretta daje odličnu aromu kremi od kave koju možete koristiti kao nadahnuće za pripremu kolača, torti – ali i palačinki. Kako napraviti savršenu smjesu za palačinke pogledajte ovdje:

Sastojci za palačinke s kremom od kave i badema

oko 15 palačinki 

5 žumanjaka

5 žlica šećera

2 vanilin šećera

žličica cimeta u prahu 

9 žlica škrobnog brašna

1 l mlijeka

200 g maslaca

200 g čokolade za kuhanje 

3 žlice instant kave

1 žlica likera Amaretto di Saronno (liker od badema)

Priprema:

1. Pjenasto izradite žumanjke i obje vrste šećera. Dodajte škrobno brašno i pet žlica mlijeka pa promiješajte.

2. Ostatak mlijeka zagrijte, dodajte cimet i kuhajte dok ne proključa.

3. Maknite s vatre pa ulijte smjesu od žumanjaka. Pazite da se ne skuhaju.

4. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite.

5. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac.

6. Umiješajte otopljenu čokoladu i kavu koju ste otopili u likeru. Ohlađenomkremom premažite palačinke.

TAGOVI: