Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jagode u službi zdravlja i ljepote

02. 06. 2019 - 07:41
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: twitter

Mnogi za jagode kažu da predstavljaju praznik za nepce i da su istinski čuvar zdravlja.

U ovo doba godine, kada cijena jagoda postaje prihvatljivija, pa je ova voćka čest gost na našim trpezama. Ovo ukusno voće sadrži obilje vitamina C i A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Ljekovita svojstva jagode (lat. Fragaria) poznata su još od antičkih vremena.

Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode. Pomažu kod oporavka nakon bolesti, jačanja imuniteta, kod bolesti žuči i jetre te kao prevencija želučanih bolesti. Također, pomažu u liječenju anemije, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska, artritisa i reume i kod bubrežnog kamenca.

Želite li pročistiti organizam, navečer pojedite veću porciju jagoda bez šećera ili šlaga, i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan. Pošto posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina, koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova. One su i odlično sredstvo protiv opekotina.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

 

TAGOVI: